22 نتیجه برای Fusarium
وحید رهجو، مجید زمانی،
جلد 1، شماره 2 - ( 6-1391 )
چکیده
رهجو، و. و زمانی، م. 1391. بیماری پوسیدگی فوزاریومی بلال ذرت . دانشبیماریشناسیگیاهی 1(2) : 45-40.
بیماری پوسیدگی فوزاریومی بلال یکی از مهمترین بیماریهای ذرت در ایران است. این بیماری توسط قارچ moniliforme Fusarium به وجود میآید. نشانههای آن لکههای صورتی تا قرمز رنگ روی بلال و سرانجام پوسیدگی کامل آن و افت کمی و کیفی محصول است. مناسبترین روش مدیریت بیماری شناسایی و کشت هیبریدهای مقاوم یا نیمهمقاوم است. واکنش هیبریدها به بیماری با مایهزنی بلال با سوسپانسیون کنیدیومهای قارچ به روش سوراخکردن در مزرعه، بر اساس شدت بیماری، تعیین میگردد. بر اساس تحقیق انجام شده در ایران از بین 12 هیبرید تحت کاشت، 2 هیبرید K3493/1 × K18 و KLM 77029/8-1-2-3-2-3 × MO17 مقاوم و 9 هیبرید نیمه مقاوم هستند. با ترویج کشت این هیبریدها، میتوان به مدیریت بیماری و افزایش کمی و کیفی محصول ذرت امید داشت.
المیرا ابوترابی،
جلد 2، شماره 2 - ( 6-1392 )
چکیده
ابوترابی، ا. 1392. کاربرد روش پیوندزدن در مدیریت بیماریهای خاکزاد گوجهفرنگی گلخانهای.
دانش بیماریشناسی گیاهی 2(2): 11-1.
مدیریت عوامل بیماریزای خاکزاد گوجهفرنگی با هدف کاهش مصرف سموم شیمیایی و تولید محصول سالم، ارائه راهکار مناسبی را میطلبد. استفاده از روش پیوند بهعنوان یکی از کارآمدترین روشهای مدیریتی در جهت دستیابی به این هدف میباشد و میتواند راهکار مناسبی برای حذف و یا کاهش مصرف سموم آلاینده که اثرات زیست محیطی نامطلوبی را به دنبال دارد، محسوب گردد. بر اساس پژوهشهای انجام شده، در این روش با بهرهگیری از پایههای مقاوم بذری و پیوند رقم زراعی روی این پایهها، علاوه بر دستیابی به محصول بیشتر با کیفیت مطلوب و رشد بهینه گیاه، میتوان خسارت بیماریها را بدون مصرف سموم و یا با مصرف کمتر سم مدیریت نمود.
عیسی ناظریان، سید سعید مدرسنجفآبادی، مکامه مهدوی،
جلد 2، شماره 2 - ( 6-1392 )
چکیده
ناظریان، ع. ، مدرس نجفآبادی، س.س. و مهدوی، م. 1392. بیماری زردی فوزاریومی گلایول.
دانش بیماریشناسی گیاهی 2(2):29-18.
بیماری زردی فوزاریومی باعث زرد، قهوهای و پژمرده شدن برگها و پوسیدگی پیاز گلایول شده و به کاهش کمی،کیفی و بازارپسندی گلها میانجامد. این بیماری توسط 4 گونه Fusarium ، مخصوصاٌ قارچ
خاکزی F. oxysporum f. sp. gladioli پدید میآید. این قارچها به صورت میسلیوم، کلامیدوسپور، میکرو و ماکروکنیدیوم قادر به بقاء در خاک میباشند. تغییر رنگ پیازهای آلوده، نرم، چروکیده و مومیایی شدن آنها در انبار از اصلیترین نشانههای بیماری محسوب میشوند. علیرغم تلاشهای زیاد برای مدیریت بیماری، آن همچنان یک مشکل جدی در مناطق پرورش گلایول دنیا است. روش مدیریت بیماری معمولاً بر شناسایی و کاشت ارقام مقاوم، کاربرد سموم شیمیایی، روشهای زراعی و مبارزه زیستی استوار است. در هر حال تلفیقی از چند روش فرصت بهتری در مدیریت این بیماری پدید میآورد.
امید شناور، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده
شناور ا. و مستوفیزاده قلمفرسا ر. 1394. کلیدهای برهمکنشی رایانهای شناسایی قارچها. دانش بیماریشناسی گیاهی 4(2):52-41.
شناسایی دقیق قارچها و شبهقارچها یکی از مهمترین گامها برای یافتن راهکاری برای استفاده یا مبارزه با آنها بوده است. ولی این فرآیند معمولاً زمانگیر و پرزحمت است. کلیدهای برهمکنشی یکی از راهکارهای کاهش این زمان و شناسایی دقیق گونهها است. کلید برهمکنشی برنامهای رایانهای است که در آن کاربر صفات ریختی و یا مولکولی نمونهی مورد نظر را وارد میکند و برنامه آنها را با دادههای موجود مقایسه میکند تا به گونهی مورد نظر یا گونهای که بیشترین شباهت را با نمونهی مورد مطالعه داشته باشد، برسد. این کلیدها برای هر گونهی شناخته شده تصاویر و اطلاعات جداگانهای دارند. در این مقاله تعدادی از این کلیدها و نحوهی کارکرد آنها معرفی شدهاند.
نجمه قرچه ، مهدی صدروی،
جلد 4، شماره 2 - ( 6-1394 )
چکیده
قرچه ن. و صدروی م. 1394. معرفی پنج بیماری مهم قارچی حبوبات در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 4(2):25-17.
دانههای لوبیا، نخود، عدس، ماش و باقلا سرشار از پروتئین هستند. استان کهگیلویه و بویراحمد، یکی از مناطق کشت این گیاهان است. پنج بیماری مهم قارچی پژمردگی فوزاریومی، پوسیدگی فوزاریومی ریشه، سوختگی آسکوکیتایی، سوختگی آلترناریایی و پوسیدگی ذغالی در این استان روی این گیاهان شایع هستند. نشانههای این بیماریها، خصوصیات کلیدی ریختشناسی بیمارگرها و مناطق انتشار آنها در ایران و جهان شرح داده شده است.
مهدی صدروی، محیا رحیمیزاده،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
صدروی م. و رحیمیزاده م. 1394. معرفی ده گونهی مفید Penicillium . دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1):13-1.
گونههای Penicillium ، اغلب به حالت گندرو در بقایای گیاهی در خاک، فرآوردههای گیاهی، میوههای تازه و آبدار آسیبدیده یا میوهها و دانههای انباری زندگی میکنند. این قارچها را میتوان براساس ویژگیهای پرگنه، کنیدیومبر، فیالیدها و کنیدیومها، روی محیط کشتهای اختصاصی شناسایی کرد. توانایی بعضی جدایههای ده گونهی
P. aurantiogriseum ،P. bilaiae ،P. chrysogenum ،P. citrinum ،P. funiculosus ،P. glabrum ،
P. griseofulvum ،P. oxalicum ،P. purpurogenum و P. simplicissimum برای مهار بیماریهای پژمردگی فوزاریومی و ورتیسلیومی گوجهفرنگی، کپک سفید و پوسیدگی خاکستری حبوب، پوسیدگی قهوهای و سوختگی سرشاخه هلو، سوختگی دیرهنگام و سیست سیبزمینی و یا به عنوان عامل افزایشدهنده رشد گیاهان به اثبات رسیده است. خصوصیات ریختشناسی کلیدی این قارچها در این مقاله شرح داده شده است. اکثر این قارچها از ایران نیز گزارش شدهاند، بنابراین شناسایی و کاربرد جدایههای موثر آنها برای مبارزه با بیماریهای گیاهی و یا افزایش رشد گیاهان را میتوان پیشنهاد کرد.
محیا رحیمیزاده، مهدی صدروی،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده
رحیمیزاده م. و صدروی م. 1395. معرفی هشت گونهی مفید Aspergillus. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(1): 32-22.
گونههای Aspergillus اغلب به حالت گندرو در بقایای گیاهی در خاک، آب، برخی فراوردههای گیاهی، میوههای تازه و آبدار آسیبدیده یا میوهها و دانههای انباری یافت میشوند. این قارچها را میتوان بر اساس ویژگیهای پرگنه، کنیدیومبر، حباب، فیالید و کنیدیومها، روی محیط کشتهای اختصاصی شناسایی کرد. توانایی برخی جدایههای هشت گونه A. flavus، A. fumigatus، A. niger، A. piperis، A. repens، A. tamarii، A. terrus و A. tubingensis، برای مهار بیماریهای سیاهشدن غلاف کاکائو، غده ریشه و پوسیدگی فوزاریومی ریشه گوجهفرنگی، لکهبرگی آلترناریایی، پوسیدگی خشک فوزاریومی، پوسیدگی صورتی و نرم غده سیبزمینی و یا بهعنوان عامل افزایشدهنده رشد گیاهان و عامل کاهنده تولید آفلاتوکسین در دانهها و خشکبار به اثبات رسیده است. خصوصیات ریختشناسی کلیدی این قارچها در این مقاله شرح داده شده است. اکثر این قارچها از ایران گزارش شدهاند بنابراین شناسایی و کاربرد جدایههای مؤثر آنها برای مبارزه با بیماریهای گیاهی و افزایش رشد گیاهان پیشنهاد میشود.
ابوالقاسم حسین زاده، مهدی داوری، عزیز حبیبی ینگجه،
جلد 6، شماره 2 - ( 6-1396 )
چکیده
حسینزاده ا.، داوری م. و حبیبی ینگجه ع. 1396. کاربرد نانو مواد در مدیریت بیماریهای قارچی گیاهان. دانش بیماریشناسی گیاهی 6(2): 77-68.
استفاده از فنآوری نانو در مدیریت بیماریهای گیاهی در سالهای اخیر موردتوجه پژوهشگران قرار گرفته است. این پژوهشها نشان داده که نانواکسیدروی بر Botrytis cinerea و Penicillium expansum، نانواکسید مس بر Aspergillus flavus، نانوکامپوزیتهایی از نقره (SiO₂/Ag₂S) بر Aspergillus niger و Fe₃O₄/ZnO/AgBr بر Fusarium graminearum، F. oxysporum و Botrytis cinerea و شش نوع نانو ماده کربنی بر F. graminearum، اثر بازدارندگی دارند. سازوکارهای تأثیر آنها شامل تخریب لیپیدها و پروتیینها، آسیب به غشای سلولی، انسداد کانالهای آبی بهوسیله نانو مواد و کاهش آب هاگها و پلاسمولیز آنها و در نهایت بازدارندگی از رشد یا از بین بردن ریسههای قارچی و ممانعت از هاگزایی هستند.
ملیحه عرفانی، مهدی داوری،
جلد 7، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده
عرفانی م. و داوری م. 1397. بازدارندههای پروتئازی و کاربرد آنها بر علیه بیمارگرهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 7(2): 72-60. DOI: 10.2982/PPS.7.2.60
پروتئازها باعث شکستن پیوندهای پپتیدی شده و مانع فعالیت پروتیینها و باعث تخریب آنها میگردند. این مولکولها به چهار گروه پروتئازهای سرین، سیستئین، آسپارتیک و متالوپروتئازها تقسیم میشوند. بیمارگرهای گیاهی از این مولکولها برای بیمار نمودن گیاهان استفاده میکنند. در مقابل، گیاهان نیز موادی تولید میکنند که بازدارنده پروتئازهای بیمارگری است. مهار کننده پروتئازی سرین یکی از مهمترین این مهارکنندهها است. این مولکولها در سلولهای گیاهی و در هنگام حمله ریزجانداران بیماریزا و ویروسها تولید میگردند. بازدارندههای پروتئازی بر اساس تشابه توالی ژنی و ساختاری خود به خانوادههای مختلفی تقسیم میشوند. با شناخت نحوه عمل این نوع مولکولها و انتقال ژنهای تولید کننده آنها به گیاهان مهم میتوان از این مواد به عنوان یک روش مبارزه زیستی با بیمارگرهای گیاهی استفاده کرد، چرا که احتمال مقاوم شدن بیمارگرها به این روش دفاعی خیلی کم است.
موسی نجفی نیا، مهدی آزادوار،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده
نجفی نیا م، آزادوار م (1398) مروری بر روشهای مدیریت پایدار بیمارگرهای گیاهی خاکبرد. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(1): 77-68. DOI: 10.2982/PPS.9.1.68.
بیماریهای گیاهی نقش محدودکننده مهمی در تولید محصولات کشاورزی دارند و مهار آنها با استفاده از آفتکشها، نگرانیهای جدی در مورد ایمنی مواد غذایی و سلامت محیط زیست به وجود میآورد و ضرورت استفاده از سایر روشهای مدیریت پایدار بیماریها را دوچندان میسازد. بسیاری از بیمارگرهای گیاهی ممکن است آلودگی را روی قسمتهای هوایی گیاهان ایجاد کنند اما بخشی از چرخه زندگی خود را در خاک طی نموده و بقای خود را حفظ نمایند. در اینگونه موارد، بخشی از چرخه زندگی بیمارگر گیاهی که در خاک است ممکن است بسیار مهم باشد، حتی اگر ریشهها را آلوده نکند. تک کشتهای پیاپی و یا کاشت گونههای گیاهی مشابه با هم در زمین زراعی ثابت، احتمال شیوع بیماری را افزایش میدهد. عملیات مختلف زراعی ازجمله استفاده از گیاهان پوششی، تناوب زراعی، کاربرد کمپوست، تقویت مواد آلی خاک، استفاده از بذر و مواد تکثیری سالم و گواهی شده، کشت رقمهای مقاوم، استفاده از قارچهای میکوریز، خاکورزی مناسب و آفتابدهی خاک بهعنوان گزینههای مناسب مدیریت پایدار بیماریهای ناشی از بیمارگرهای خاکبرد و حفظ کیفیت و سلامت خاک محسوب میشوند.
صغری قاسمی دودران، مهدی داوری،
جلد 9، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
قاسمی دودران ص، داوری م (1399) بیماریهای قارچی فندق در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(2): 94-85. DOI:10.2982/PPS.9.2.85.
درخت فندق، دارای رویشگاههای طبیعی در شمال غرب ایران در جنگلهای استانهای اردبیل و گیلان است. بیماری زوال یک عامل تهدیدکننده درختان فندق در این ناحیه است. نشانههای بیماری به شکل ضعف عمومی، کاهش رشد، برگریزی و سرخشکیدگی شاخهها، شانکر روی شاخه و تنه و پوسیدگی ریشه ظاهر میشوند که سرانجام به مرگ تدریجی یا زوال درختان منجر میشوند. قارچهایی که باعث ایجاد بیماری زوال فندق در ایران میشوند Diaporthe amygdali،
و Cytospora fuckelii بهعنوان عاملهای شانکر و Fusarium semitectum، F. lateritium، F. anthophilum و Armillaria mellea بهعنوان عاملهای پوسیدگی ریشه گزارش شدهاند. نشانههای زوال درختان فندق در ایران، قارچهای بیمارگر و راهکارهای مدیریت بیماری در این مقاله شرح داده شدهاند.
علی رستمی، مهدی صدروی، رسول رضایی، محمد عبداللهی،
جلد 9، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
رستمی ع، صدروی م، رضائی ر، عبداللهی م (1399) مهار زیستی پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا با دو گونه Trichoderma و Pseudomonas fluorescens. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(2):27-14. Doi: 10.2982/PPS.9.2.14
مقدمه: پوسیدگی فوزاریومی ریشه، ناشی ازf. sp. phaseoliFusarium solani ، یکی از بیماریهای مهم لوبیا در جهان است، که خسارت آن تا 85 درصد محصول گزارش شده است. مهار زیستی روشی سالم و سازگار با محیط زیست برای مدیریت این بیماری خاکبرد است. مواد و روشها: مزرعه های لوبیا در استان کهگیلویه و بویراحمد بازدید شدند و از ریشه های پوسیده بوته های بیمار نمونهبرداری شد. دو جدایه بیمارگر از آنها جداسازی، خالصسازی و شناسایی شدند. قدرت بیماریزایی این دو جدایه روی دو رقم درخشان و پاک لوبیا در گلخانه آزمایش شد. قدرت بازدارندگی از رشد پرگنه جدایه پرآزارتر بیمارگر توسط 14 جدایه Trichoderma harzianum ، چهار جدایه Trichoderma virens ، دو جدایه Trichoderma atroviridae و پنج جدایه بومی florescensPseudomonas و CHAOP. florescens در شرایط آزمایشگاهی با توانایی فرا انگلی و تولید مواد پادزیست بررسی شدند. سرانجام تاثیر چهار جدایه برتر T. harzianum یک جدایه T. atroviridae و دو جدایه P. florescens برشدت بیماری در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: تمام جدایه های سه گونه Trichoderma توانایی فرا انگلی و از بین بردن ریسه های بیمارگر را داشتند. در آزمایش تولید مواد پادزیستی فرار و نافرار چهار جدایه harzianum T. توانایی بیشتر معنیداری نشان دادند. در آزمایش گلخانه نیز تمام تیمارها باعث کاهش معنی دار شدت بیماری شدند ولی یک جدایه harzianum T. تاثیر بیشتری داشت. نتیجه گیری: بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه در مزرعه های لوبیا در جنوب غربی ایران هم وجود دارد. جدایه های بومی T. harzianum ، T. virens و T. atroviridae توانایی فرا انگلی بیمارگر را دارند. این قارچها و جدایه های باکتری florescensPseudomonas توانایی بازدارندگی از رشد پرگنه بیمارگر با تولید مواد پادزیستی دارند. جدایه های Trichoderma harzianum و T. atroviridae و . florescens CHAO P
توانایی کاهش شدت بیماری را در شرایط گلخانه دارند.
مهسا سمیعی، مهدی داوری،
جلد 9، شماره 2 - ( 6-1399 )
چکیده
سمیعی م، داوری م (1399) بیماریهای مهم چمن در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(2): 128-119. DOI:10.2982/PPS.9.2.119.
چمن مهمترین گیاه تحت کشت در فضای سبز شهرها است،که موجب تعدیل دما، افزایش رطوبت نسبی، لطافت هوا و جذب گرد و غبار میشود. بیماریهای قارچی و شبه قارچی شایعترین بیماریهای چمن در ایران هستند که این گیاه را در تمام مراحل رشد تحت تأثیر قرار میدهند و باعث خشکیدگی و زوال آن میشوند. گونههای Pythium، Fusarium، Microdochium، Rhizoctonia، Bipolaris، Pyricularia و Colletotrichum به عنوان عاملهای گیاهچه میری، پوسیدگی ریشه و طوقه، لکه برگی و آنتراکنوز چمن در ایران شناخته شدهاند. نشانه های این بیماریها، مشخصه های ریختی بیمارگرها و روش مدیریت آنها شرح داده شده است.
مریم میردریکوند، مصطفی درویش نیا، عیدی بازگیر، سمیرا پاکباز،
جلد 10، شماره 1 - ( 12-1399 )
چکیده
میردریکوند م، درویشنیا م، بازگیر ع، پاکباز س (1399) معرفی گونههای Fusarium همراه طوقه و ریشه کانولا در استان لرستان ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 10(1): 75-64.
Doi: 10.2982/PPS.10.1.64.
مقدمه: کانولا یکی از گیاهان روغنی مهم در جهان است. گونههای Fusarium میتوانند باعث پوسیدگی ریشه و طوقه کانولا شوند. مواد و روشها: بهمنظور شناسایی گونههای Fusarium همـراه کانولا، در طول فصل زراعی سال 1397 از ریشـه و طوقـه گیـاهان آلوده و مشکوک به آلودگی از مزرعههای کانولا حومه شهرستانهای استان لرستان نمونهبرداری صورت گرفت. نمونهها به آزمایشگاه منتقل شده و عوامل مولد بیماری، با استفاده از محـیط کشـتهای اختصاصی و عمومی جداسازی و خالصسازی و سپس با استفاده از کلیدهای معتبر شناسایی شدند. یافتهها: از نمونـههـای جمـعآوری شــده، در مجموع 88 جدایــه به دســت آمــد کــه بر اســاس مشخصــات ریخــت شناختـی شش گونه شامل:Fusarium acuminatum، F. culmorum، diversisporum F.،F. oxysporum، F. sambucinum و F. solani شناسایی شدند و گونه F. culmorum با 21 جدایه (86/23 درصد) و F. solani با 7 جدایه (95/7 درصد) به ترتیب بیشترین وکمترین درصد فراوانی را داشتند. نتیجهگیری: کانولا برای نخستین بار به عنوان میزبان جدیدی برای F. diversisporum و F. sambucinum در ایران گزارش میشود.
جواد یوسفی نایی، عادل پردل، احمد درخشان، علی ناظور،
جلد 10، شماره 2 - ( 6-1400 )
چکیده
یوسفی نایی ج، پردل ع، درخشان ا، ناظور ع (1400) گونه های Fusarium عامل پژمردگی زیره در استان خراسان رضوی ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 10(2): 39-30. Doi:10.2982/PPS.10.2.30.
مقدمه: زیره دومین ادویه محبوب در جهان پس از فلفل سیاه است که هر ساله با سطح زیر کشت بالایی در ایران و به خصوص در استان خراسان رضوی کاشته میشود. بیماریهای قارچی هرساله خسارت زیادی به این گیاه با ارزش وارد میکنند. این پژوهش برای شناسایی قارچهای عامل زردی و پژمردگی زیره در استان خراسان رضوی اجرا شد. مواد و روشها: بوته های زیره زرد و پژمرده از مزرعه های حومه کاشمر، تربت حیدریه و رشتخوار در استان خراسان رضوی، نمونهبرداری شدند و قارچها از بافتهای بیمار آنها جداسازی، خالصسازی و شناسایی شدند. بیماریزایی جدایه های قارچی روی رقم محلی در گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت یافته ها: دو گونه Fusarium شاملF. oxysporum با بیشترین فراوانی و F. equiseti با کمترین فراوانی از بوته های بیمار زیره شناسایی شدند. میان 43 جدایه این قارچها 24 جدایه F. oxysporum باعث پژمردگی و نه جدایه F. equiseti باعث زردی بوته های زیره شدند. نتیجهگیری:
F. oxysporum و F. equiseti عوامل پژمردگی و زردی زیره در خراسان رضوی هستند.
محمد رضوان جو، مهدی صدروی، علیرضا خوشرو،
جلد 10، شماره 2 - ( 6-1400 )
چکیده
رضوانجو م، صدروی م، خوشرو ع (1400) تاثیر یک قارچ میکوریز آربوسکولی بر پژمردگی فوزاریومی در سه رقم گوجه فرنگی. دانش بیماریشناسی گیاهی 10(2): 81-74. Doi: 10.2982/PPS.10.2.74.
مقدمه: پژمردگی ناشی از قارچ خاکزاد Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici یکی از بیماریهای مهم در بیشتر مناطق کشت گوجهفرنگی در جهان است. میزان خسارت بیماری در ایران تا 27 درصد محصول گزارش شده است. مبارزه زیستی یک روش موثر و سازگار با محیط زیست و سالم برای مصرف کنندگان است. توانایی قارچهای میکوریز آربوسکولی در کاهش بسیاری از بیماریهای خاکزاد گیاهان به اثبات رسیده است، بنابراین این پژوهش برای بررسی تاثیر یک قارچ میکوریز آربوسکولی که به شکل تجارتی در دسترس بود بر شدت این بیماری در سه رقم تحت کشت گوجه فرنگی صورت گرفت. مواد و روشها: زادمایهی تجارتی قارچ میکوریز آربوسکولی Glomus geosprum تهیه گردید. آزمایش در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با چهار تکرار برای هر تیمار اجرا شد. زادمایهی قارچ میکوریز آربوسکولی به خاک سترون در گلدانها اضافه شد و بذرهای رقمهای گوجه فرنگیSuper-Strain ،Chef و Super-Falat در گلدانها کاشته شدند. ریشه ی گیاهچه ها در مرحلهی سه تا شش برگی با سوسپانسیون هاگ یک جدایهی پرآزار F. oxysporum f. sp. lycopersici مایه زنی شدند. پس از بروز نشانه های زردی و پژمردگی، داده های شدت بیماری، ارتفاع ساقه و طول ریشه جمع آوری و داده ها به کمک نرم افزار SPSS20 تجزیه واریانس شده و میانگینها مقایسه شدند. یافته ها: شدت بیماری در تمام رقمهای تیمار شده با قارچ میکوریز آربوسکولی به میزان معنی داری کمتر و ارتفاع ساقه و طول ریشه بیشتر از تیمارهای غیر میکوریزایی بودند. نتیجه گیری: توانایی G. geosporum در کاستن از شدت بیماری پژمردگی فوزاریومی و افزایش رشد بوته های گوجهفرنگی برای نخستین بار گزارش میشود.
هدا طاهری، عیدی بازگیر،
جلد 11، شماره 1 - ( 12-1400 )
چکیده
دریافت: 20/04/1400 پذیرش: 15/08/1400
طاهری ه، بازگیر ع (1400) نقش اتوفاژی درحفاظت گیاهان در برابر بیمارگرها. دانش بیماریشناسی گیاهی 11(1): 133-145. Doi: 10.2982/PPS.11.1.133.
اتوفاژی به عنوان یک مکانیسم مهم سلولی نقش مهمی در فرآیند رشد و نمو و برهمکنش گیاه با بیمارگرهایی نظیر قارچها، باکتریها و ویروسهای گیاهی دارد. اتوفاژی از طریق مهار مرگ برنامه ریزی شده سلولی با ایمنی و مقاومت به بیماریها مرتبط است و به عنوان یکی از اجزای مهم دفاعی در گیاهان شناخته شده است. اتوفاژی همچنین به صورت انتخابی از طریق برهمکنشهای اختصاصی به حذف بیمارگرها کمک می کند. تعدادی از بیمارگرها توانایی مقابله یا فرار از اتوفاژی را کسب نمودهاند و آن را جهت توسعه بیماری به کار میگیرند. حال آن که تعدادی دیگر از بیمارگرها نیز از سیستم اتوفاژی به عنوان فاکتور بیماریزایی خود استفاده میکنند. بنابراین درک فرآیندهای سلولی نظیر واکنشهای مرتبط با ژنهای اتوفاژی در مطالعه فیزیولوژی بیماریشناسی و ایمنی گیاه بسیار مهم است. نقش اتوفاژی در سیستم ایمنی و پاسخ دفاعی گیاه به بیمارگرها در این مقاله شرح داده شده است.
سید مسلم حسینی، مصطفی درویش نیا، حسین رضایی نژاد، عیدی بازگیر، فاطمه درویش نیا،
جلد 11، شماره 2 - ( 6-1401 )
چکیده
حسینی س م، درویشنیا م، رضایینژاد ع، بازگیر ع، درویشنیا ف (1401) اثر اسانسهای آویشن، نعناع فلفلی، مرزه و دو قارچکش بر رشد سه قارچ بیماریزای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 11(2): 52-60.
مقدمه: بعضی اسانسهای گیاهی خاصیت ضد قارچی دارند. این پژوهش برای تعیین اثر سه اسانس گیاهی و دو قارچکش شیمیایی بر رشد پرگنه سه قارچ بیمارگر گیاهی در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. مواد و روشها: اثر غلظتهای مختلف سه اسانس آویشن (Thymus vulgaris L.)، نعناع فلفلی (Mentha piperata L.) و مرزه خوزستانی (Satureja khuzestanica Jamzad)، در مقایسه با دو قارچکش مانکوزب و کاربندازیم، بر رشد سه قارچ Alternaria solani، Botrytis cinerea و Fusarium solani با روش رقیقسازی در محیط عصاره مخمر سوکرز مایع مورد بررسی قرار گرفتند و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت قارچکشی (MFC) آنها محاسبه شدند. یافته ها: اسانس آویشن در بین اسانهای گیاهی بیشترین اثر بازدارندگی را بر A. solani و F. solani و اسانس مرزه بیشترین اثر بازدارندگی را بر B. cinerea داشتند. مانکوزب در بین قارچکشهای شیمیایی بیشترین اثر بازدارندگی را بر A. solani و کاربندازیم بیشترین اثر بازدارندگی را بر B. cinerea و F. solani داشتند. نتیجهگیری: اسانسهای آویشن و مرزه اثر بازدارندگی قابل ملاحظهای بر رشد پرگنه این سه قارچ بیمارگر گیاهان دارند.
خدیجه عباسی، سعید افضلی نیا،
جلد 11، شماره 2 - ( 6-1401 )
چکیده
عباسی خ، افضلی نیا س (1401) معرفی هشت قارچ جدا شده از نماتد سیست طلایی سیبزمینی در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی 11(2): 31-22.
مقدمه: نماتد سیست طلایی Globodera rostochiensis به عنوان یکی از خسارتزاترین عوامل بیماریزای سیبزمینی در دنیا محسوب میگردد. نظر به ترکیبات پوست نماتدهای سیستی و توانایی بعضی از قارچها در تولید آنزیمهای تجزیه کننده آن، این پژوهش برای شناسایی قارچهای همراه نماتد سیست طلایی سیبزمینی اجرا شد. مواد و روشها: هشتاد و شش جدایه قارچی آلوده کننده نماتد سیست طلایی سیبزمینی در استان همدان در غرب ایران جداسازی و خالصسازی و بر اساس ویژگیهای ریختشناسی با کلیدهای معتبر شناسایی شدند. یافتهها: هشت گونه قارچ متعلق به سه جنس Alternaria , Clonostachys, Fusarium از نماتد سیست طلایی سیبزمینی جداسازی و شناسایی شدند. بیشترین فراوانی مربوط به گونههای Fusarium بود. نتیجه گیری: خصوصیات ریختشناسی این هشت گونه قارچ شرح و نشان داده شده است.
آزاده گودرزی،
جلد 12، شماره 1 - ( 12-1401 )
چکیده
گودرزی، آ. (1401). بیماری پژمردگی فوزاریومی خرما. دانش بیماریشناسی گیاهی 12(1): 64 -73.
بیماری پژمردگی فوزاریومی به عنوان یکی از بیماریهای بسیار خسارتزا و مرگبار درختان خرما در بسیاری از مناطق کشت این محصول در دنیا و به ویژه کشورهای تولید کننده خرما در قاره آفریقا شناخته شده است. در حال حاضر، بخش قابل توجهی از نخلستانهای واقع در مراکش و صحرای غربی و مرکزی الجزایر تحت تأثیر این بیماری قرار دارند. زیان اقتصادی ناشی از بیماری پژمردگی فوزاریومی خرما، به ویژه در صورت وقوع همه گیریهای شدید، بسیار قابل توجه است. این بیماری طی یک قرن گذشته، سبب نابودی بیش از 12 میلیون اصله درخت خرما در مراکش و حدود سه میلیون اصله درخت خرما در الجزایر شده است. قارچ Fusarium oxysporum (Schltdl.) f. sp. albedinis که یک بیمارگر آوندی خاکبرد است، به عنوان عامل بیماری پژمردگی فوزاریومی خرما شناخته شده است. زیان اقتصادی ناشی از این بیماری، به ویژه در صورت وقوع همه گیریهای شدید، بسیار قابل توجه است و در برخی مناطق، همه گیری بیماری پژمردگی فوزاریومی به نابودی بیش از ۷۰ درصد محصول خرما منجر شده است. استراتژیهای مدیریت تلفیقی این بیماری شامل استفاده از رقمهای مقاوم یا متحمل، پیشگیری از ورود عامل بیماری به مناطق عاری از بیماری، ریشه کنی بیماری، مبارزه زیستی و مبارزه شیمیایی است. این بیماری تا کنون از مناطق تولید خرما در ایران گزارش نشده است، هرچند که نشانه های مشابه با بیماری پژمردگی فوزاریومی در برخی از نخلستانهای استان هرمزگان یافت شده است.