۷ نتیجه برای Alternaria
وحید قاضی محسنی، سید کاظم صباغ، صدیقه اسمعیلزاده بهابادی،
جلد ۴، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
قاضیمحسنی و.، صباغ ک. و اسمعیلزاده بهابادی
ص. ۱۳۹۳. کاربرد کیتوزان در مدیریت بیماریهای
گیاهی. دانش بیماری شناسی گیاهی
۴(۱):۶۳-۵۴.
کیتوزان یک ماده طبیعی تجزیهپذیر مشتق شده از پوست میگو و خرچنگ است، که نقش ضد میکروبی دارد و کاربرد آن در مبارزه با قارچها و باکتریها گزارش شده است. کیتوزان
بهطور مستقیم بر خصوصیات ریختی بیمارگرهای تیمار شده اثر میگذارد و توانایی قارچایستایی و قارچکشی دارد. کیتوزان همچنین تولید گلوکانوهیدرولازها، مواد فنلی و فیتوآلکسینهای ضد قارچی را افزایش و آنزیمهای مرتبط با پوسیدگی نرم مثل
پلیگالاکترونازها را کاهش میدهد. علاوه بر این کیتوزان باعث ایجاد موانع ساختاری از طریق تشکیل مواد لیگنینی در گیاهان در برابر بیمارگرها میشود. بنابراین کیتوزان بهعنوان یک ماده زیستی جدید ، غیرسمی، القاکننده مقاومت گیاهان در برابر بیماریها، مورد توجه قرار گرفته است.
زینب شرفی، مهدی صدروی،
جلد ۴، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
شرفی ز. و صدروی م. ۱۳۹۳. معرفی ده قارچ بیمارگر بذرزاد. دانش
بیماریشناسی گیاهی ۴(۱): ۴۵-۳۴.
اکثر محصولات کشاورزی توسط بذر تکثیر میشوند. تعداد زیادی از قارچهای بیمارگر گیاهان نیز همراه با بذر منتقل و منتشر شده، باعث بروز و شیوع بیماریهای مخرب در مزرعه میشوند. با شناسایی قارچهای بذرزاد میتوان از بروز بیماریهای آنها پیشگیری نمود. در این مقاله خصوصیات ریختشناسی ده قارچ بیمارگر بذرزاد متعلق به جنسهای Alternaria، Aspergillus و Bipolaris، که میتوانند باعث پوسیدگی و یا کاهش
قوه جوانهزنی بذر و یا بیماری لکه قهوهای یا سوختگی برگ غلات شوند، شرح داده شدهاند.
نجمه قرچه ، مهدی صدروی،
جلد ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
قرچه ن. و صدروی م. ۱۳۹۴. معرفی پنج بیماری مهم قارچی حبوبات در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی ۴(۲):۲۵-۱۷.
دانههای لوبیا، نخود، عدس، ماش و باقلا سرشار از پروتئین هستند. استان کهگیلویه و بویراحمد، یکی از مناطق کشت این گیاهان است. پنج بیماری مهم قارچی پژمردگی فوزاریومی، پوسیدگی فوزاریومی ریشه، سوختگی آسکوکیتایی، سوختگی آلترناریایی و پوسیدگی ذغالی در این استان روی این گیاهان شایع هستند. نشانههای این بیماریها، خصوصیات کلیدی ریختشناسی بیمارگرها و مناطق انتشار آنها در ایران و جهان شرح داده شده است.
ملیحه عرفانی، مهدی داوری،
جلد ۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
عرفانی م. و داوری م. ۱۳۹۷. بازدارندههای پروتئازی و کاربرد آنها بر علیه بیمارگرهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی ۷(۲): ۷۲-۶۰. DOI: ۱۰,۲۹۸۲/PPS.۷.۲.۶۰
پروتئازها باعث شکستن پیوندهای پپتیدی شده و مانع فعالیت پروتیینها و باعث تخریب آنها میگردند. این مولکولها به چهار گروه پروتئازهای سرین، سیستئین، آسپارتیک و متالوپروتئازها تقسیم میشوند. بیمارگرهای گیاهی از این مولکولها برای بیمار نمودن گیاهان استفاده میکنند. در مقابل، گیاهان نیز موادی تولید میکنند که بازدارنده پروتئازهای بیمارگری است. مهار کننده پروتئازی سرین یکی از مهمترین این مهارکنندهها است. این مولکولها در سلولهای گیاهی و در هنگام حمله ریزجانداران بیماریزا و ویروسها تولید میگردند. بازدارندههای پروتئازی بر اساس تشابه توالی ژنی و ساختاری خود به خانوادههای مختلفی تقسیم میشوند. با شناخت نحوه عمل این نوع مولکولها و انتقال ژنهای تولید کننده آنها به گیاهان مهم میتوان از این مواد به عنوان یک روش مبارزه زیستی با بیمارگرهای گیاهی استفاده کرد، چرا که احتمال مقاوم شدن بیمارگرها به این روش دفاعی خیلی کم است.
آیدا احمدی زاده اصفهانی، مهدی صدروی، شعله کاظمی،
جلد ۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
احمدی زاده اصفهانی آ، صدروی م و کاظمی ش (۱۳۹۸) تاثیر نانوکیتوزان بر بیماری سوختگی زودهنگام گوجهفرنگی. دانش بیماریشناسی گیاهی ۸(۲):۱۰۹-۱۰۲. DOI: ۱۰,۲۹۸۲/PPS.۸.۲.۱۰۲
مقدمه: سوختگی زودهنگام ناشی از گونه های Alternaria یکی از بیماریهای مهم گوجه فرنگی در جهان است. این بیماری از بیشتر مناطق ایران با آلودگی تا ۹۰ درصد گزارش شده است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر نانوکیتوزان بر شدت بیماری برای استفاده از آن به عنوان جایگزین قارچکش شیمیایی کلروتالونیل انجام شد. مواد و روشها: مزرعه ها و گلخانه های تولید گوجه فرنگی استان فارس، در جنوب ایران، بازدید و از بوته های بیمار نمونه برداری شد. بیمارگرها از بافتهای بیمار جداسازی، خالصسازی وبا مطالعه خصوصیات ریختشناسی شناسایی گردیدند. تاثیر نانوکیتوزان در سه غلظت سه، پنج و هفت گرم بر لیتر قبل و بعد از تلقیح دو بیمارگر و قارچکش کلروتالونیل بر شاخصهای شدت بیماری در رقمهای Sunseed و ۱۶، در شرایط گلخانه در قالب طرح آزمایشی فاکتوریل با طرح آماری کاملاً تصادفی با چهار تکرار برای هر تیمار آزمایش شدند.
داده های حاصله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و میانگینها مقایسه شدند. یافته ها: بیمارگرها A. solani و A. alternata شناخته شدند. نتیجه آزمایش گلخانه ای نشان داد که قدرت بیماریزایی A. solani بیشتر از A. alternata است، رقم ۱۶ مقاومت نسبی بیشتری به بیماری دارد و نانوکیتوزان در ۵ و ۷ میلیگرم در لیتر قبل از تلقیح بیمارگرها و در غلظت ۷ میلیگرم بعد از تلقیح بیمارگرها شاخصهای شدت بیماری را به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها کاهش میدهد. نتیجه گیری: نانوکیتوزان میتواند به عنوان یک قارچکش زیستی جایگزین مناسب قارچکش شیمیایی کلروتالونیل برای مدیریت بیماری باشد.
سید مسلم حسینی، مصطفی درویش نیا، حسین رضایی نژاد، عیدی بازگیر، فاطمه درویش نیا،
جلد ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
حسینی س م، درویشنیا م، رضایینژاد ع، بازگیر ع، درویشنیا ف (۱۴۰۱) اثر اسانسهای آویشن، نعناع فلفلی، مرزه و دو قارچکش بر رشد سه قارچ بیماریزای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی ۱۱(۲): ۵۲-۶۰.
مقدمه: بعضی اسانسهای گیاهی خاصیت ضد قارچی دارند. این پژوهش برای تعیین اثر سه اسانس گیاهی و دو قارچکش شیمیایی بر رشد پرگنه سه قارچ بیمارگر گیاهی در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. مواد و روشها: اثر غلظتهای مختلف سه اسانس آویشن (Thymus vulgaris L.)، نعناع فلفلی (Mentha piperata L.) و مرزه خوزستانی (Satureja khuzestanica Jamzad)، در مقایسه با دو قارچکش مانکوزب و کاربندازیم، بر رشد سه قارچ Alternaria solani، Botrytis cinerea و Fusarium solani با روش رقیقسازی در محیط عصاره مخمر سوکرز مایع مورد بررسی قرار گرفتند و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت قارچکشی (MFC) آنها محاسبه شدند. یافته ها: اسانس آویشن در بین اسانهای گیاهی بیشترین اثر بازدارندگی را بر A. solani و F. solani و اسانس مرزه بیشترین اثر بازدارندگی را بر B. cinerea داشتند. مانکوزب در بین قارچکشهای شیمیایی بیشترین اثر بازدارندگی را بر A. solani و کاربندازیم بیشترین اثر بازدارندگی را بر B. cinerea و F. solani داشتند. نتیجهگیری: اسانسهای آویشن و مرزه اثر بازدارندگی قابل ملاحظهای بر رشد پرگنه این سه قارچ بیمارگر گیاهان دارند.
خدیجه عباسی، سعید افضلی نیا،
جلد ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
عباسی خ، افضلی نیا س (۱۴۰۱) معرفی هشت قارچ جدا شده از نماتد سیست طلایی سیبزمینی در ایران. دانش بیماریشناسی گیاهی ۱۱(۲): ۳۱-۲۲.
مقدمه: نماتد سیست طلایی Globodera rostochiensis به عنوان یکی از خسارتزاترین عوامل بیماریزای سیبزمینی در دنیا محسوب میگردد. نظر به ترکیبات پوست نماتدهای سیستی و توانایی بعضی از قارچها در تولید آنزیمهای تجزیه کننده آن، این پژوهش برای شناسایی قارچهای همراه نماتد سیست طلایی سیبزمینی اجرا شد. مواد و روشها: هشتاد و شش جدایه قارچی آلوده کننده نماتد سیست طلایی سیبزمینی در استان همدان در غرب ایران جداسازی و خالصسازی و بر اساس ویژگیهای ریختشناسی با کلیدهای معتبر شناسایی شدند. یافتهها: هشت گونه قارچ متعلق به سه جنس Alternaria , Clonostachys, Fusarium از نماتد سیست طلایی سیبزمینی جداسازی و شناسایی شدند. بیشترین فراوانی مربوط به گونههای Fusarium بود. نتیجه گیری: خصوصیات ریختشناسی این هشت گونه قارچ شرح و نشان داده شده است.