جستجو در مقالات منتشر شده


9 نتیجه برای بیمارگر

زهرا میرسلیمانی، رضا مستوفی‌زاده قلمفرسا،
جلد 1، شماره 1 - ( 12-1390 )
چکیده

میرسلیمانی، ز. و مستوفی‌زاده‌ قلم‌فرسا، ر. 1390. کـاربرد شبه‌قارچ Pythium oligandrum به عنوان یک قارچ‌کش زیستی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 1(1): 52-43.  
اهمیت حفاظت از گیاهان، هم‌زمان با نیاز به افزایش تولید محصولات کشاورزی با کیفیت مناسب، بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. جستجو برای یافتن ریزجانداران مناسب و کاربردی برای مبارزه زیستی، مطالعه روی نحوه‏ عمل و شرایط بهینه استفاده از آن‏ها، برای مدیریت موفق بیماری‌های گیاهی ضروری است. یکی از این ریزجانداران، شبه‌قارچ Pythium oligandrum است، که قادر به زندگی پوده‌رستی در خاک می‌باشد و دارای خاصیت تعارضی و فراانگلی روی تعدادی از بیمارگرهای خاک‌زاد است. این شبه قارچ روی 12 گونه از گیاهان زراعی، متعلق به شش تیره بیماری‌زا نیست و تنها در سطح ریشه‏ آن‌ها حضور دارد. آن که برای مبارزه با طیف وسیعی از بیمارگرهای گیاهان زراعی استفاده شده، اثر معنی‌داری روی تحریک رشد گیاهان نیز دارد و در نتیجه می‌تواند سبب افزایش محصول نیز ‌گردد

اسد معصومی اصل،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده

معصومی اصل، ا. 1391. پیام‌رسانی هورمون اتیلن در پاسخ گیاهان به بیمارگرها . دانش بیماری‌شناسی گیاهی 2(1): 15-8.  
گیاهان با دامنه‌ای از سازوکارهای مولکولی‌- ‌بیوشیمیایی ذاتی یا القایی، استراتژی‌هایی را برای سازگاری به تغییرات محیطی ایجاد کرده‌اند. پاسخ مناسب گیاه، از طریق دریافت پیام خارج سلولی و انتقال آن به درون سلول‌های گیاهی ظهور می‌یابد. اتیلن به عنوان هورمونی شناسایی شده است که واکنش‌های گیاهی را تحت شرایط محدودکننده رشدی کنترل می‌کند. تولید اتیلن در واکنش به تنش‌های زیستی مثل آلوده شدن گیاه با بیمارگرها یا حمله گیاه‌خواران افزایش می‌یابد. اکثر ژن‌های مقاومت توسط مسیر پیام‌رسانی اتیلن القا می‌شوند. مسیر بیوسنتز اتیلن از اسید‌آمینه متیونین به‌خوبی شناخته شده است و اتیلن تولیدی باعث فعال شدن ژن‌های مقاومت و بروز واکنش‌های دفاعی گیاهان می‌شود. ژن‌های موثر در پیام‌رسانی اتیلن در برنج و نیز ژن‌های مقاومت که با تیمار اتیلن افزایش بیان نشان می‌دهند، معرفی شده‌اند

محمد عبدالهی،
جلد 2، شماره 1 - ( 12-1391 )
چکیده

عبدالهی، م. 1391. نماتدهای مرتبط با حشرات با تاکید بر گونه‌های بیمارگر . دانش‌ بیماری‌شناسی گیاهی 2(1) : 49-34. 
 اغلب نماتدها آزادزی هستند. آن‌ها در دریاها، آب‌های شیرین و خاک‌ زندگی و از باکتری‌ها، قارچ‌ها و سایر نماتدها تغذیه می‌کنند. بعضی شکارچی و عده‌ای انگل گیاهان و جانوران هستند. از بین نماتدهای انگل جانوری، برخی با حشرات در ارتباط هستند. نوع ارتباط نماتد با حشره در گروه‌های مختلف متفاوت است. نماتدهای مفیدی که موجب ایجاد بیماری در حشره می‌شوند، اصطلاحاٌ بیمارگر حشرات نام دارند که توانایی کشتن حشرات را دارند. ثابت شده نماتدهای بیمارگر از جنس‌های Stein‌ernema و Heterorhabditis موثرترین عوامل مهارزیستی حشرات هستند. لاروهای این نماتدها قادرند در خاک زندگی کرده، حشره میزبان را بیابند و به درون بدن آن نفوذ کنند. در این مقاله انواع رابطه موجود بین نماتدها و حشرات، با تاکید بر نماتدهای بیمارگر حشرات بیان شده است.

بنفشه صفایی فراهانی، رضا مستوفی زاده قلمفرسا،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده

صفایی فراهانی ب. و مستوفی‌زاده قلمفرسا ر. 1395. دورگ‌های بین گونه‌ای Phytophthora spp. و خطر آن‌ها برای کشاورزی. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 6(1): 46-33.

دورگ‌شدن بین‌گونه‌ای فرایند تکاملی مهمی است که منجر به سازگاری و گونه‌زایی می‌شود. در دهه‌ی اخیر، پیشرفت در روش‌های رده‌بندی مولکولی منجر به افزایش تعداد دورگ‌های بین‌گونه‌ای توصیف شده در جنس Phytophthora شده است. در دورگ‌های Phytophthora، توارث و نوترکیبی ژن‌های دو والد منجر به افزایش تهاجم و وسیع‌تر شدن دامنه‌ی میزبانی در مقایسه با هر یک از والدین می‌شود. تاکنون چندین دورگ بین‌گونه‌ای Phytophthora در ایران گزارش شده است. شناسایی و بررسی بیماری‌زایی و دامنه‌ی میزبانی دورگ‌های موجود در ایران و پیش‌گیری از تشکیل دورگ‌های جدید پیش از بروز خسارت اقتصادی شدید، برای مدیریت بیماری‌های ناشی از این شبه­قارچ­ها پیشنهاد می‌شود.


ذبیح الله اعظمی ساردویی، عبدالرحمان میرزائی، فرناز فکرت،
جلد 6، شماره 1 - ( 12-1395 )
چکیده

اعظمی ساردویی ذ.، میرزائی ع. و فکرت ف. 1395. نقش آفتاب‌دهی خاک در مدیریت بیماری‌های گیاهی خاکزاد. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 6(1): 67-57.

امروزه مهار و مدیریت بیماری‌های خاکزاد و علف‌های هرز بسیار مشکل و هزینه‌بر می‌باشد. در دهه‌های اخیر به دلیل مدیریت نامناسب و استفاده‌ی بیش از حد سموم آفت‌کش و آلودگی‌های زیست‌محیطی، فلور و فون رو و زیر خاک به مخاطره افتاده است. به همین دلیل اکثر بوم‌شناسان و متخصصین بیماری‌های گیاهی به فکر یافتن راهی جایگزین جهت کاهش این عوامل برآمده‌اند. یکی از این رهیافت‌ها، ضدعفونی خاک با کمک نور خورشید است. آفتاب‌دهی یک روش غیر شیمیایی ساده، ارزان، پاک و کارا جهت مدیریت بیماری‌های گیاهی خاکز‌اد، بعضی از آفات و همچنین بذور بسیاری از علف‌های هرز محسوب می‌شود. این روش بر مبنای اصول زیست­بوم­شناسی در مدیریت بیماری‌ها، آفات و علف‌های هرز و حفظ محیط‌زیست و همچنین کاهش تأثیرات منفی علف‌کش‌ها و آفت‌کش‌ها بسیار مفید و کارا عمل می‌کند و در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته به‌وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله تاریخچه، مزایا و اصول انجام عملیات آفتاب‌دهی خاک، شرح داده شده است.


عیسی ناظریان، سحر صیاد،
جلد 10، شماره 1 - ( 12-1399 )
چکیده

ناظریان ع، صیاد س (1399) روش­های مبارزه با بیمارگرهای گیاهی در سیستم آبیاری. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 10(1): 127-117. Doi: 10.2982/PPS.10.1.117.
چکیده
بسیاری از بیمارگرهای گیاهی می‌توانند درون آب آبیاری در مزرعه، باغ یا گلخانه‌ها انتشار یافته و سبب ایجاد بیماری در محصولات مختلف گردند. تاکنون تعداد زیادی از بیمارگرهای گیاهی شامل 43  شبه­ قارچ، 27 قارچ، هشت باکتری، 26 ویروس و 13 نماتد از منابع آبی و سیستمهای انتقال آب جداسازی و گزارش شده‌اند. در بسیاری از گلخانه‌ها از آفت­کشهای مختلف جهت پیشگیری از شیوع و مهار این بیمارگرها استفاده می‌گردد که این عمل سبب تحمیل هزینه، آلودگی خاک یا آب و امکان بروز مقاومت در بیمارگرها می­شود. روشهای مختلف تیمار آب برای مهار بیمارگرهای آبزی در سیستم آبیاری با کاربرد مواد شیمیایی مانند کلر، دی­اکسیدکلر، مس، نقره و گاز ازن، روشهای فیزیکی مانند فیلتر کردن آب، حرارت، اشعه فرابنفش و  استفاده از بیوسورفاکتانتهایی مانند رامنولیپید و نیتراپیرین در این مقاله شرح داده شده­اند.

امین الله طهماسبی،
جلد 10، شماره 1 - ( 12-1399 )
چکیده

طهماسبی ا (1399) نقش یوبی‌کوئیتین در برهمکنش‌های ویروس-گیاه. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 10(1): 152-141. Doi: 10.2982/PPS.10.1.141.
 
ویروس­های گیاهی باعث خسارت عمده به محصولات کشاورزی در سراسر دنیا می­شوند. گیاهان از طریق چندین سازوکار دفاعی نظیر یوبی­کوئیتین به آلودگی­های ویروسی پاسخ می­دهند. یوبی­کوئیتین و سیستم یوبی­کوئیتین پروتئازوم نقش مهمی در تغییر عملکرد و تجزیه پروتئین در گیاهان ایفا می­کنند. اتصال یوبی-کوئیتین به پروتئین­های سلولی باعث تغییر در پایداری، استقرار سلولی و یا فعالیت پروتئین هدف می­شود. نقش مهم سیستم یوبی­کوئیتین پروتئازوم در سازوکارهای دفاعی و سایر فرایندهای گیاه نیز مشخص شده است. ویروس­ها به عنوان انگل­های اجباری درون سلولی، سازوکارهایی را در جهت تداخل و یا استفاده از سیستم یوبی­کوئیتین پروتئازوم تکامل داده اند. در مواردی هم ممکن است پروتئین­های ویروسی توسط سیستم یوبی­کوئیتین پروتئازوم مورد هدف قرار گیرند. یوبی کوئیتینه شدن پروتئین­ها نقش مهمی در برهمکنش گیاه-ویروس ایفا می­کند که می­تواند منجر به مقاومت گیاه یا بیماریزایی در گیاه میزبان شود. بنابراین، شناخت بیشتر سیستم یوبی­کوئیتین پروتئازوم و بررسی نقش آن در برهمکنش ویروس-گیاه، می-تواند باعث توسعه روش­های جدید برای افزایش مقاومت به آلودگی­های ویروسی در گیاهان شود.

مریم خضری، محمودرضا کریمی شهری، ابوالقاسم قاسمی،
جلد 12، شماره 1 - ( 12-1401 )
چکیده

خضری، م.،  کریمی­ شهری، م. ر.،  قاسمی، ا. (1401) بیماری پوسیدگی باکتریایی بنه و برگ زعفران.  دانش بیماری‌شناسی گیاهی 12(1): 83-74.
         
زعفران یکی از محصولات کشاورزی ارزشمند است که کلاله گل آن مصرف دارویی دارد و به عنوان ادویه ­ای گرانبها شناخته می­شود. آلودگی اندام­های تکثیری گیاهان نقش زیادی در انتشار عوامل بیمارگر دارد. گیاه زعفران با بنه تکثیر می­شود و استفاده از بنه ­های سالم و عاری از عوامل بیماری­زا، بهترین و موثرترین راه پیشگیری از انتشار بیمارگر­های خاک­برد در مناطق و مزرعه ­های جدید می­باشد. پوسیدگی بنه زعفران توسط تعدادی از عوامل بیماری­زای قارچی و باکتریایی ایجاد می­شود. عامل بیماری پوسیدگی باکتریایی بنه و برگ زعفران  Burkholderia gladioli pv. gladioli  است. باکتری عامل بیماری به مدت طولانی در خاک باقی می­ماند و از طریق خاک، ابزار کشاورزی و بنه­ های آلوده منتقل می­شود. در سال­های اخیر این بیماری از استان خراسان رضوی گزارش شده است. در این مقاله، ضمن معرفی بیماری پوسیدگی باکتریایی بنه و برگ زعفران، راه­کارهایی جهت پیشگیری از بروز و گسترش این بیماری ارائه شده است.

سعیده دهقانپور فراشاه،
جلد 12، شماره 2 - ( 6-1402 )
چکیده

دهقانپورفراشاه س (1402) پاسخ­‌های دفاعی به­واسطه اکسید نیتریک­ در برهم‌کنش گیاه- بیمارگر. دانش بیماری­شناسی گیاهی 12(2): 142-130.
مبارزه با بیماری‌ها در کشاورزی اغلب به آفت‌کش‌ها و کودهای شیمیایی متکی است که بر میکرو­فلور طبیعی محیط اطراف ریشه گیاهان و تعادل اکوسیستم تأثیر منفی می‌گذارند. امروزه، محققان به­ دنبال جایگزین کردن این مواد شیمیایی با سایر عوامل سازگار با محیط زیست برای بهبود تولید محصولات کشاورزی و کنترل عوامل بیماری‌زای گیاهی هستند. تحقیقات در مورد برهم‌کنش اکسید نیتریک(NO)  با عوامل بیماری­زای گیاهی نشان داده است که NO یک پیام­رسان کلیدی در پاسخ گیاهان به تنش­‌های زیستی و غیر­زیستی است. به­‌ دلیل نقش NO در تنظیم ژن­‌های دفاعی گیاهان، به ­ویژه از طریق مرگ برنامه‌ ­ریزی‌­شده سلولی، توجه بسیاری از بیماری­‌شناسان گیاهی را به خود جلب کرده است. اگر­چه NO نقش مهمی در واکنش فوق­‌ حساسیت  در پاسخ به انواع تنش‌­های زیستی و غیر­زیستی ایفا می‌­کند ولی مشخص شده است که NO  در تنظیم بیان ژن‌­های مرتبط­ با مقاومت غیر­اختصاصی نیز نقش دارد. در این مقاله­‌ی مروری به پژوهش نقش اکسید نیتریک در برهم‌کنش گیاه با عوامل بیماری‌­زا پرداخته شده است.




صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb