5 نتیجه برای Xanthomonas
مجید امانی، نادر حسن زاده، سعید رضایی،
جلد 1، شماره 1 - ( 12-1390 )
چکیده
امانی، م.، حسنزاده، ن. و رضائی، س. 1390. بیماری لکه برگی و نکروز باکتریایی موز. دانش بیماریشناسی گیاهی 1(1): 33-27.
موز یکی از میوههای مهم مناطق گرم و مرطوب است، که در زیر پوشش پلاستیک در استانهای مازندران و گلستان پرورش داده میشود. از این استانها بیماری لکه برگی و نکروز باکتریایی موز گزارش شده است. نشانههای این بیماری لکههای نکروزه روی برگهای مرکزی و جوان درخت است، که با گسترش آنها و پوسیدگی کامل برگهای آلوده، رشد و تولید محصول گیاه متوقف میشوند. عامل بیماری باکتری Xanthomonas campestris pv. musacearum ، با کلنی زرد لعابدار، گرم منفی، غیرفلورسانت، اکسیداز منفی و کاتالاز مثبت است. بیماری-زایی باکتری با مایهزنی آن روی برگهای موز قابل اثبات است. نشانههای کامل بیماری، روشهای نمونهبرداری، جداسازی و اثبات بیماریزایی باکتری و مدیریت بیماری شرح داده شدهاند.
رسول رضائی،
جلد 4، شماره 1 - ( 12-1393 )
چکیده
رضائی ر. 1393. عاملهای بیماریزایی و پرآزاری
در باکتریهای بیمارگر گیاهی. دانش بیماری شناسی گیاهی 4(1):33-23.
باکتریهای بیمارگر گیاهی از راهبردهای اختصاصی جهت ایجاد بیماری در میزبان خود استفاده میکنند. از عاملهای مهم پرآزاری در آنها میتوان به پروتیینهای عملگر، آنزیمهای تجزیهکننده دیواره یاختهای، زهرابهها،
پلیساکاریدهای خارج یاختهای و هورمونها اشاره کرد. همکنشهایی که بین باکتریها و گیاهان میزبانشان اتفاق افتاده سبب شده که یک سیستم دفاعی هدفمند در برابر ژنهای پرآزاری بیمارگر در گیاهان تکامل یابد. باکتریهای بیمارگر همواره برای تغییر سازوکارهای غلبه بر نظام دفاعی میزبان و جذب مواد غذایی از یاخته گیاه، تحتفشار هستند. در مقابل، این سازوکارهای بیماریزایی و پرآزاری باکتریها، باعث تکامل نظام دفاعی گیاهان نیز شده است. در این مقاله عاملهای بیماریزایی و پرآزاری باکتریهای بیمارگر شرح داده شدهاند.
ناهید گرایلی، ساره بقایی راوری،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
گرایلی ن. و بقایی راوری س. 1395. نقش زیستی باکتریوسینهای باکتریهای گرم منفی. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2): 70-63.
باکتریوسینها ترکیبات پپتیدی یا پروتیینی ضدمیکروبی هستند، که توسط بعضی باکتریهای گرممنفی بهمنظور رقابت در تغذیه و اشغال فضای زیستی، تولید میشوند. این مواد قادر به از بین بردن و یا بازدارندگی از رشد باکتریهای نزدیک به باکتری تولیدکننده هستند. این در حالی است که باکتری تولیدکننده به علت داشتن پروتیین ایمنی مخصوص، از صدمه این مواد مصون میماند. باکتریوسینها از لحاظ اندازه، سلول هدف، نحوهی عمل و سازوکار ایمنی، متنوع هستند. تا کنون تعداد زیادی از باکتریوسینهای تولیدشده توسط جدایههای خاصی از باکتریهای گرم منفی شناسایی شدهاند که غالباً وزن مولکولی بالایی دارند. در این مقاله نحوهی تشکیل و تاثیر باکتریوسینها و نقش آنها در مدیریت بیماریهای باکتریایی شرح داده شده است.
رسول رضائی،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده
رضائی ر (1398) اثر هشت اسانس گیاهی بر بیماری شانکر باکتریایی مرکبات. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(1): 39-30. DOI: 10.2982/PPS.9.1.30.
مقدمه: شانکر باکتریایی مرکبات، ناشی از باکتری Xanthomonas citri subsp. citri یک بیماری مهم اقتصادی در بسیاری از کشورهای نواحی گرمسیری و نیمهگرمسیری به شمار میآید. چندین پاتوتیپ از بیمارگر توصیف شده است که بر اساس منشاء جغرفیایی، دامنه میزبانی و همچنین برخی ویژگیهای ژنوتیپی متمایز شدهاند. این بیماری در ایران بسیار شایع است و تهدید جدی برای درختان لیموترش(Citrus aurantifolia) به شمار میآید، بنابراین مدیریت بیماری در مناطق کشت مرکبات، که بیماری مستقر شده، ضروری است. یکی از اقدامهای مدیریتی بیماری استفاده از سمهای مسی است، ولی استفاده طولانی مدت از این سمها منجر به ظهور سویههای مقاوم میگردد. امروزه استفاده از اسانسها و عصارههای گیاهی با فعالیت ضدمیکروبی به عنوان یک روش سازگار با محیطزیست برای مدیریت بیماریهای گیاهی اهمیت ویژهای پیدا کرده است. اخیرا پژوهشهای بسیاری در زمینه اسانسهای گیاهی حاوی ترکیبات ضدمیکروبی متمرکز شده است. مواد و روشها: در این پژوهش اثر ضدباکتریایی اسانسهای گیاهان بومادران (Achillea millefolium)، زنجبیل (Zingiber offcinale)، بابونه (Anthemis tinctoria)، رازیانه (Foeniculum vulgare)، مریمگلی(Salvia officinalis)، گون (Astaraglus gossypinus)، مرزه (Satureja hortensis) و هل (Elettaria cardamomum) علیه دو پاتوتیپ باکتری عامل بیماری در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: همه اسانسهای مورد استفاده تأثیر ممانعتکنندگی از رشد باکتری را داشتند. همچنین اسانس گیاهان زنجبیل و هل به خوبی از رشد دو پاتوتیپ باکتری به ویژه پاتوتیپ A* جلوگیری کردند و سایر اسانسها تأثیر متوسط تا ضعیف داشتند. نتیجهگیری: اسانسهای این هشت گیاه، مخصوصا زنجبیل و هل ، پتانسیل خوبی برای مدیریت بیماری شانکر باکتریایی مرکبات دارا میباشند.
علی اصغر دهقان، رضا قادری،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده
دهقان ع ا، قادری ر (1398) کاربرد جلبکهای دریایی در مدیریت بیماریهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(1): 107-101. DOI: 10.2982/PPS.9.1.101.
جلبکهای دریایی به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از مواد معدنی، اسیدهای آمینه، ویتامینها و تنظیمکنندههای رشد همانند اکسین، سیتوکینین و جیبرلین از مهمترین محرکهای رشد گیاهان محسوب میشوند. استفاده از این محرکها در گیاهان زراعی موجب افزایش ریشهزایی، بهبود عملکرد، افزایش فعالیت فتوسنتزی و مقاومت در برابر بیمارگرها میشود. کاربرد جلبکهای دریایی بر علیه بیماریهای مختلف گیاهی شامل بیماریهای باکتریایی، قارچی، ویروسی و نماتدی و همچنین آفتها به اثبات رسیده است. این جلبکها به صورت پودر مخلوط با خاک، عصاره و یا محلولپاشی برگ برای مبارزه با بیماریهای گیاهی استفاده میشوند. جلبکهای دریایی معمولاً از طریق القای مقاومت در گیاه، خاصیت تعارضی بهواسطه افزایش فعالیت ریزجانداران دیگر و افزایش رشد گیاه، در مدیریت بیمارگرهای گیاهی نقش دارند. به طور کلی، در برنامههای مدیریت تلفیقی بیماریها، جلبکهای دریایی قابلیت کاربرد به عنوان میکربکش، کود زیستی، محرک زیستی و تقویتکننده خاک را دارا هستند.