6 نتیجه برای Meloidogyne
المیرا ابوترابی،
جلد 2، شماره 2 - ( 6-1392 )
چکیده
ابوترابی، ا. 1392. کاربرد روش پیوندزدن در مدیریت بیماریهای خاکزاد گوجهفرنگی گلخانهای.
دانش بیماریشناسی گیاهی 2(2): 11-1.
مدیریت عوامل بیماریزای خاکزاد گوجهفرنگی با هدف کاهش مصرف سموم شیمیایی و تولید محصول سالم، ارائه راهکار مناسبی را میطلبد. استفاده از روش پیوند بهعنوان یکی از کارآمدترین روشهای مدیریتی در جهت دستیابی به این هدف میباشد و میتواند راهکار مناسبی برای حذف و یا کاهش مصرف سموم آلاینده که اثرات زیست محیطی نامطلوبی را به دنبال دارد، محسوب گردد. بر اساس پژوهشهای انجام شده، در این روش با بهرهگیری از پایههای مقاوم بذری و پیوند رقم زراعی روی این پایهها، علاوه بر دستیابی به محصول بیشتر با کیفیت مطلوب و رشد بهینه گیاه، میتوان خسارت بیماریها را بدون مصرف سموم و یا با مصرف کمتر سم مدیریت نمود.
محمد عبدالهی، نگین اکرمی پور،
جلد 3، شماره 2 - ( 6-1393 )
چکیده
عبدالهی م. و اکرمیپور ن. 1393. کاربرد باکتریها در مبارزه زیستی با نماتدهای انگل گیاهی .
دانش بیماریشناسیگیاهی 3(2): 20-1.
نماتدهای انگل گیاهی در بسیاری از مناطق جهان موجب خسارت اقتصادی به انواع محصولات کشاورزی میشوند. بعضی از این نماتدها در خاک تحت تاثیرباکتریهای متعارض قرار میگیرند و همین موضوع امکان استفاده از این باکتریها را در مبارزه زیستی با آنها فراهم کرده است. باکتریها به شیوههای مختلفی از جمله سرکوب مستقیم نماتدها، افزایش رشد گیاه، افزایش جمعیت در فراریشه و فعالیت تعارضی، بر نماتدها اثر میگذارند. به طور کلی، با در نظر گرفتن نحوه تأثیر باکتریها بر نماتدها، آنها به گروههای انگل کننده، تولیدکننده زهرابه، مواد پادزیستی و آنزیمها و افزایشدهندهی رشد گیاهان تقسیمبندی شدهاند. بر اساس پژوهشهای انجام شده این باکتریها در گروههای نماتدخوار، فرصتطلب، حاضر در فراریشه، درونرست، همزیست با نماتدهای بیمارگر حشرات و تشکیل دهندهی پروتیینهای کریستالی قرار داده شدهاند. همچنین امکان کاربرد تلفیقی باکتریها با بعضی ریزجانداران متعارض دیگر در مبارزه زیستی با نماتدهای انگل گیاهی نیز به اثبات رسیده است.
حبیب اله چاره گانی،
جلد 5، شماره 1 - ( 12-1394 )
چکیده
چارهگانی ح. 1394. کاربرد فنآوری ریزآرایهها در نماتدشناسی گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(1):89-76.
در طی یک واکنش سازگار، نماتدهای مولد غده ریشه (Meloidogyne spp.) با تحریک تولید سلولهای غولآسای چند هستهای منجر به ایجاد تمایز در ریشه گیاه میزبان میگردند. رشد و تکثیر بیشاز اندازه سلولهای اطراف سلولهای غول منجر به تولید غده روی ریشه گیاه میزبان میشود. مطالعات مختلف نشان داده که تغییرات حاصل در سلولهای ریشه و تولید مکانهای تغذیهای با کارکرد و شکل اختصاصی، نیازمند ایجاد تغییرات در میزان بیان تعداد زیادی از ژنها درون سلولهای میزبان میباشد. روشهای قدیمی بررسی تغییرات در میزان بیان ژنها، شامل تفاوت در بیان ژنها در سلولهای سالم و آلوده، ردیابی ژنهای مشخص با استفاده از نشانگر GUS یا استفاده از روش دورگسازی در محل و روش به دام اندازی راهانداز ژن، نشان دادهاند که درون سلولهای غولآسا در مقایسه با بافتهای سالم ریشه در حدود 50 ژن گیاهی افزایش بیان و 10 ژن کاهش بیان پیدا میکنند. فنآوری ریزآرایه این امکان را به محققین میدهد که در یک مرحله آزمایش، تغییرات در بیان تعداد بسیار زیادی از ژنها در همکنش گیاه-نماتد را مورد بررسی قرار دهند. ریزآرایه DNA مجموعهای از نقاط میکروسکوپی DNA روی یک بستر جامد میباشد. هر کدام از نقاط DNA شامل 12-10 مول از یک توالی DNA مشخص به نام پروب میباشد که میتواند تکه کوچکی از یک ژن باشد که با cDNA یا cRNA استخراج شده از نمونه مورد بررسی (نمونه هدف) هیبرید شود. پروب-هدف هیبرید شده معمولاً بوسیله هدف نشاندار شده با رنگهای فلورسانت یا نقره ردیابی و تشخیص داده میشود.
لیلا صادقی، سالار جمالی،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده
صادقی ل. و جمالی س. 1395. سازوکارهای مولکولی دفاعی گیاهان در برابر نماتدها. دانش بیماریشناسی گیاهی 5(2): 100-90.
نماتدهای انگل گیاهی قادر هستند آسیبهای زیادی به محصولات کشاورزی وارد سازند. آنها انگل اجباری بوده و جهت کسب مواد غذایی لازم برای رشد و تکثیر خود، نیازمند برقراری رابطهی سازگار انگلی با گیاه میزبان هستند. ممانعت از دفاع میزبان، گام اصلی برای بیماریزایی موفق نماتدها است. پاسخ دفاعی گیاه از لحظه نفوذ نماتد به ریشه فعال میشود. استایلت و ترشحات غدد مری، نقش اصلی در طول مراحل نفوذ، مهاجرت به داخل ریشه و استقرار در محل تغذیه سلولهای گیاه میزبان ایفا میکنند. یافتههای جدید نشان میدهند که ترشحات غدد مری نماتدها بهعنوان عملگر، در آپوپلاست و سیتوپلاسم سلولهای میزبان دریافت شده و سبب فعال شدن پاسخهای دفاعی در گیاه مقاوم میشوند. سازوکارهای مولکولی دفاعی گیاهان در برابر نماتدها، در این مقاله شرح داده شده اند.
مریم حاتم آبادی فراهانی،
جلد 8، شماره 1 - ( 12-1397 )
چکیده
حاتم آبادی فراهانی م. 1397. بیماری غده ریشه انار. دانش بیماریشناسی گیاهی 8(1): 49-38. DOI: 10.2982/PPS.8.1.38.
انار در بین محصولات باغی، از جایگاه خاصی برخوردار بوده و مبارزه با بیماریهای آن در راستای افزایش عملکرد این محصول ضروری است. نماتدهای غده ریشه (Meloidogyne spp.) از عوامل خسارتزا در باغهای انار میباشند . انار یکی از گیاهان حساس نسبت به گونههای مختلف این نماتدها است. نماتدهای غده ریشه انگل داخلی ساکن ریشه هستند که پس از ورود به بافت ریشه با ایجاد غده هایی روی ریشه باعث ضعف عملکرد ریشه در جذب و انتقال آب و مواد غذایی شده، در نتیجه در قسمتهای هوایی درخت نشانه های توقف رشد، ضعف عمومی، زردی و ریزش برگها و خشک شدن تدریجی سرشاخهها همراه با کاهش عملکرد دیده میشود. در شرایط مناسب رطوبت و حرارت تخمهای نماتد تفریخ و لارو سن دوم از آنها خارج میشود. لاروهای سن دوم موجود در خاک مرحله بیمارگر این نماتدها میباشند. مدیریت این بیماری به روش رعایت اصول بهداشتی، مراقبت از باغهای سالم، احداث نهالستان در مناطق سالم، شخم سالیانه باغ، استفاده از سیستم آبیاری قطرهای، آفتابدهی خاک، بالا بردن میزان مواد آلی خاک و تقویت درختان میباشد.
علی اصغر دهقان، رضا قادری،
جلد 9، شماره 1 - ( 12-1398 )
چکیده
دهقان ع ا، قادری ر (1398) کاربرد جلبکهای دریایی در مدیریت بیماریهای گیاهی. دانش بیماریشناسی گیاهی 9(1): 107-101. DOI: 10.2982/PPS.9.1.101.
جلبکهای دریایی به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از مواد معدنی، اسیدهای آمینه، ویتامینها و تنظیمکنندههای رشد همانند اکسین، سیتوکینین و جیبرلین از مهمترین محرکهای رشد گیاهان محسوب میشوند. استفاده از این محرکها در گیاهان زراعی موجب افزایش ریشهزایی، بهبود عملکرد، افزایش فعالیت فتوسنتزی و مقاومت در برابر بیمارگرها میشود. کاربرد جلبکهای دریایی بر علیه بیماریهای مختلف گیاهی شامل بیماریهای باکتریایی، قارچی، ویروسی و نماتدی و همچنین آفتها به اثبات رسیده است. این جلبکها به صورت پودر مخلوط با خاک، عصاره و یا محلولپاشی برگ برای مبارزه با بیماریهای گیاهی استفاده میشوند. جلبکهای دریایی معمولاً از طریق القای مقاومت در گیاه، خاصیت تعارضی بهواسطه افزایش فعالیت ریزجانداران دیگر و افزایش رشد گیاه، در مدیریت بیمارگرهای گیاهی نقش دارند. به طور کلی، در برنامههای مدیریت تلفیقی بیماریها، جلبکهای دریایی قابلیت کاربرد به عنوان میکربکش، کود زیستی، محرک زیستی و تقویتکننده خاک را دارا هستند.