جستجو در مقالات منتشر شده


3 نتیجه برای یونجه

معصومه حاتم زاده، وحید وهجو،
جلد 2، شماره 2 - ( 6-1392 )
چکیده

حاتم‌زاده،م. و رهجو، و. 1392. بیماری سفیدک پودری یونجه. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 2(2): 17-12. 
سفیدک پودری یکی از بیماری‌های مهم یونجه در بسیاری از مناطق کشور به شمار می‌آید. قارچ Leveillula taurica که مهمترین عامل این بیماری است، در مناطق گرم و خشک دنیا انتشار داشته و دامنه میزبانی وسیعی دارد. مناسب‌ترین روش مدیریت بیماری شناسایی و کاشت ارقام مقاوم یا نیمه‌مقاوم است. بر اساس آزمایش‌ ارقام انجام شده در ایران، Codi و قره‌یونجه نیمه‌مقاوم، بمی نیمه‌حساس، همدانی‌121 و همدانی122 حساس و Simertchenskava, Diablorde, Ranger و مهاجران بسیارحساس تشخیص داده شده‌اند. بنابراین ارقام نیمه‌مقاوم Codi و قره‌یونجه را برای مدیریت این بیماری می‌توان مورد استفاده قرار داد.

وحید رهجو، معصومه حاتم زاده ، علی ماهرخ، سید محمد علی مفیدیان،
جلد 3، شماره 1 - ( 12-1392 )
چکیده

     رهجو، و.، حاتم‌زاده، م.، ماهرخ، ع. و مفیدیان، س. م. ع. 1392. روش انتخاب اکوتیپ‌های یونجه مقاوم به بیماری سفیدک کرکی. دانش بیماری‌شناسی‌گیاهی 3(1):61-54. 
یکی از عوامل کاهش عملکرد یونجه بیماری سفیدک کرکی ناشی از شبه‌قارچ‌‌ Peronospora trifoliorum است. این بیماری در شرایط مساعد در فصل بهار و چین اول یونجه شیوع می‌یابد و باعث زرد و خشک شدن برگهای یونجه می-شود. برای انتخاب اکوتیپ‌های مقاوم به بیماری از روش استاندارد آزمون گلخانه‌ای و نیز غربال طبیعی ارقام در شرایط مزرعه استفاده می‌شود. در آزمون گلخانه‌ای گیاهچه‌های 7 ‌روزه یونجه با سوسپانسیون اسپور شبه‌قارچ اسپورپاشی می‌شوند و پس از طی مراحل انکوباسیون به محض ظهور نشانه‌های بیماری، درصد گیاهچه‌های فاقد نشانه در مقایسه با شاهد تعیین می‌گردد. آزمون مزرعه‌ای نیز در قالب یک طرح آماری با حد‌اقل 3 تکرار برای اکوتیپ‌های مختلف در مناطقی که بیماری در شرایط طبیعی آن منطقه شایع می‌شود، انجام می‌پذیرد. جهت انتشار بیشتر بیماری، رقمی حساس نیز در مزرعه کشت می‌گردد . واکنش ارقام بر‌اساس شاخص شدت بیماری، بر مبنای درصد آلودگی برگ‌ها، از 5 کلاس مختلف 1 تا 5 تعیین می‌گردد. با این آزمایش‌ها، ارقام KS224و Saranac به عنوان مقاوم و اکوتیپ‌هایی نظیر کیسوردای، نیک‌شهری، ملک‌کندی و قارقلوق به عنوان متحمل به بیماری شناخته شده‌اند.

فرزاد مرادی، حجت اله مظاهری لقب، لیلا کاشی، سید سعید موسوی،
جلد 11، شماره 2 - ( 6-1401 )
چکیده

مرادی ف، مظاهری‌لقب ح، کاشی ل، موسوی س س (1401) تأثیر ساپونین‌های خام و خالص شش اکوتیپ یونجه بر تفریخ تخم Ditylenchus dipsaci. دانش بیماری‌شناسی گیاهی  11(2): 72-61.
 Doi:10.2982/PPS.11.2.61                            
مقدمه: نماتد ساقه و پیاز Ditylenchus dipsaci یک عامل بیماری‌زای مهم و خسارت­زا در تعدادی از گیاهان زراعی و زینتی از جمله یونجه است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ساپونین‌های خام و خالص شش اکوتیپ یونجه بر تفریخ تخم این نماتد بود تا روشی زیستی برای مدیریت آن یافت شود.  مواد و روش‌ها: تأثیر ساپونین‌های خام و خالص شش اکوتیپ یونجه بر تفریخ تخم این نماتد  آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور اکوتیپ‌های یونجه (شش اکوتیپ) و ساپونینهای (خام و خالص آنها) در شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید. یافته‌ها: تجزیه واریانس داه­ها نشان داد که اثرمتقابل بین دو فاکتور اکوتیپ و ساپونین از نظر آماری معنی‌دار است. با غلظتهای 50 و 90 میکرولیتر ساپونین خام اکوتیپ‌های مختلف، به ترتیب 30 تا 42 درصد و 33 تا 59 درصد تخم‌های نماتد تفریخ نشدند. اکوتیپ‌های نیشابوری بیش‌ترین و پلی‌کراس شیراز و کریساری کم‌ترین تعداد تفریخ تخم را موجب شدند. غلظتهای 10 و 50 میکرولیتر ساپونین خالص به ترتیب بین 56 تا 69 درصد و 61 تا 79 درصد مجموع تخم‌های نماتد تفریخ نشدند. اکوتیپ‌های محلی میاندوآب و نیشابوری بیشترین و پلی‌کراس شیراز کم‌ترین تعداد تفریخ تخم را داشتند. نتیجه‌گیری: ساپونینهای خالص اکوتیپهای یونجه نسبت به ساپونینهای خام تاثیر بیشتری برمیزان تفریخ تخم نماتد دارند. ساپونینهای اکوتیپ پلی‌کراس شیراز یونجه تاثیر بهتری نسبت به سایر اکوتیپها دارد.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb