جستجو در مقالات منتشر شده


4 نتیجه برای خضری

مریم خضری،
جلد 5، شماره 2 - ( 6-1395 )
چکیده

خضری م. 1395. تشکیل بیوفیلم در باکتری پروبیوتیک Bacillus subtilis. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 5(2):62-52.

اغلب باکتری‌ها قادر به تشکیل اجتماعی به نام بیوفیلم هستند که از نظر ساختار و عملکرد بسیار متنوع ولی در ویژگی‌های عمومی شباهت‌های زیادی دارند. ترکیب اصلی بیوفیلم پلی‌ساکاریدهای خارج سلولی است. باکتری پروبیوتیک Bacillus subtilis یک باکتری گرم مثبت، میله‌ای‌شکل، تولیدکننده اندوسپور و خاکزی است که در  کشاورزی به‌عنوان ارتقادهنده‌ی رشد گیاهان و مهار زیستی بیمارگرهای گیاهی کاربرد زیادی دارد. تشکیل بیوفیلم باکتری را برای مدت طولانی زنده نگه می­دارد. ساختار بیوفیلم موجب حفظ و بقای باکتری در برابر شرایط نامساعد محیطی مانند وجود آنتی‌بیوتیک‌ها، سموم شیمیایی و مواد کشنده می‌شود. توانایی تشکیل بیوفیلم در باکتری پروبیوتیک B. subtilis جهت افزایش کلنیزاسیون ریشه و توان مهار زیستی بیمارگرهای گیاهی اهمیت زیادی دارد.


مریم خضری، سیمین الهیاری ایگدیر، زهرا آقازاده سوره،
جلد 10، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1399 )
چکیده

خضری م، الهیاری ایگدیر س، آقازاده سوره ز (1399) بیماری‌های باکتریایی گوجه‌فرنگی در استان آذربایجان غربی ایران. دانش بیماری‌شناسی گیاهی 10(1): 96-86.

 Doi: 10.2982/PPS.10.1.86.

مقدمه:گوجه‌فرنگی یکی از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین سبزی‌ها در جهان است. گوجه‌فرنگی یکی از محصولات مهم در استان آذربایجان غربی نیز هست که در اقتصاد کشاورزی استان نقش مهمی دارد. تشخیص دقیق بیماری‌های باکتریایی، اولین و مهم‌ترین گام برای ارایه راهکارهای مدیریت این بیماری‌ها است. مواد و روش­ها: مزرعه­ های گوجه‌فرنگی حومه شهرستان‌های این استان بازدید شدند و از بوته‌های بیمار نمونه‌برداری شد. باکتری­ها از بافت­های بیمار جداسازی و خالص‌سازی شده و براساس خصوصیات فنوتیپی و مولکولی شناسایی شدند. آزمون اثبات بیماری‌زایی باکتری­ها براساس اصول کخ  انجام شد. یافته ­ها: باکتری­های بیماریزای گوجه‌فرنگی در این استان،   Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis، Xanthomonas vesicatoria، Pseudomonas syringae pv. tomato،   P. syringae pv. syringae و Dickya chrysanthemi عامل شانکر باکتریایی، لکه باکتریایی، خال‌زدگی باکتریایی، لکه‌برگی سیرینگایی و پوسیدگی نرم ساقه هستند. نشانه بیماری‌ها، ویژگی‌های فنوتیپی و مولکولی باکتری‌های بیمارگر، گزارش‌های پیشین از این باکتری‌ها در ایران و پراکنش آن‌ها در مناطق مختلف استان آذربایجان غربی شرح داده شده است. نتیجه­ گیری: این باکتری‌ها، به‌جز باکتری عامل بیماری شانکر باکتریایی گوجه‌فرنگی، برای نخستین بار از استان آذربایجان غربی گزارش می‌شوند.

 
کیوان فری، مریم خضری،
جلد 10، شماره 2 - ( (بهار و تابستان) 1400 )
چکیده

فرّی ک، خضری م (1400) روش مدیریت تلفیقی بیماری گال طوقه گیاهان. دانش بیماری­شناسی گیاهی 10(2): 127-116.          
          Doi: 10.2982/PPS.10.2.116.

چکیده

باکتری Agrobacterium tumefaciens قادر به ایجاد بیماری مخرب گال طوقه در طیف وسیعی از گیاهان دولپه است و موجب خسارت­های اقتصادی قابل توجهی در میزبان­های خود می­شود. این باکتری مقیم خاک، تا مدت­های زیادی می­تواند به صورت ساپروفیت در خاک و بقایای گیاهی زنده بماند. زمانی­که گیاه میزبان در دسترس باکتری قرار گیرد، از طریق مواد مترشحه از زخم­های ایجاد شده روی ریشه، به گیاه جذب شده و از همین طریق وارد گیاه می­شود. باکتری بیمارگر بخشی از پلاسمید Ti، به نام T-DNA، را به سلول گیاه وارد می­کند. الحاق T-DNA به ژنوم سلول گیاه، موجب بیان ژن­های تومورزای رمزگذاری شده می­گردد و میزان تولید هورمون­های رشدی گیاه در سلول افزایش می­یابد. افزایش تولید اکسین و سیتوکینین، افزایش تعداد و حجم سلول­ها را به دنبال دارد که نتیجه آن تشکیل گال روی ریشه، طوقه و شاخه­ های گیاهان آلوده است. با توجه به دامنه میزبانی وسیع، خسارت اقتصادی بالا و کنترل دشوار این بیماری، در این مقاله ویژگی­های فنوتیپی، ژنتیکی و بیماری­زایی باکتری مورد بررسی قرار گرفته است، همچنین زیست­ شناسی و راه­کارهایی موثر در مدیریت تلفیقی بیماری ارایه شده است.  

مریم خضری، محمودرضا کریمی شهری، ابوالقاسم قاسمی،
جلد 12، شماره 1 - ( (پاییز و زمستان) 1401 )
چکیده

خضری، م.،  کریمی­ شهری، م. ر.،  قاسمی، ا. (1401) بیماری پوسیدگی باکتریایی بنه و برگ زعفران.  دانش بیماری‌شناسی گیاهی 12(1): 83-74.
Doi: 10.2982/PPS.12.1.74                  
زعفران یکی از محصولات کشاورزی ارزشمند است که کلاله گل آن مصرف دارویی دارد و به عنوان ادویه ­ای گرانبها شناخته می­شود. آلودگی اندام­های تکثیری گیاهان نقش زیادی در انتشار عوامل بیمارگر دارد. گیاه زعفران با بنه تکثیر می­شود و استفاده از بنه ­های سالم و عاری از عوامل بیماری­زا، بهترین و موثرترین راه پیشگیری از انتشار بیمارگر­های خاک­برد در مناطق و مزرعه ­های جدید می­باشد. پوسیدگی بنه زعفران توسط تعدادی از عوامل بیماری­زای قارچی و باکتریایی ایجاد می­شود. عامل بیماری پوسیدگی باکتریایی بنه و برگ زعفران  Burkholderia gladioli pv. gladioli  است. باکتری عامل بیماری به مدت طولانی در خاک باقی می­ماند و از طریق خاک، ابزار کشاورزی و بنه­ های آلوده منتقل می­شود. در سال­های اخیر این بیماری از استان خراسان رضوی گزارش شده است. در این مقاله، ضمن معرفی بیماری پوسیدگی باکتریایی بنه و برگ زعفران، راه­کارهایی جهت پیشگیری از بروز و گسترش این بیماری ارائه شده است.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه یاسوج دانش بیماری شناسی گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | University of Yasouj Plant Pathology Science

Designed & Developed by : Yektaweb