سابقه و هدف: آشنایی با شرایط خاکی رویشگاههای پسته وحشی (بنه) امری لازم برای توسعه آن و بهبود پوشش گیاهی جنگلی زاگرس است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی ویژگیهای خاکشناسی گسترش گاههای طبیعی بنه در استان فارس به انجام رسید.
مواد و روشها: مبنای انتخاب مکانهای تحقیق بر اساس روش شبکهبندی بود. پس از تهیه نقشه پراکنش بنه در استان فارس، شبکه آماربرداری به ابعاد 20×20 کیلومتر به آن اضافه شد. در محل رئوس شبکه مطالعات میدانی و نمونهگیری برای بررسیهای آزمایشگاهی صورت پذیرفت.
یافتهها: این رویشگاهها بیشتر در اراضی کوهستانی و تپهماهوری پرشیب با بیرونزدگی سنگی، سنگ و قلوهسنگ زیاد و عمق خاک کم همراه با فرسایش آبی متوسط تا شدید قرار داشتند. بررسی 11 ویژگی اصلی فیزیکی و شیمیایی خاکهای نمونهگیریشده نشان داد که عمق کم خاک و بافت سبک اکثر خاکهای نمونهگیریشده، مهمترین عامل محدودکننده رشد است. امکان ذخیره رطوبت (حاصل از باران) در این اراضی کم است که گذر از دورههای خشکسالی یا فواصل زمانی زیاد خشکی (حاصل از پراکنش نامطلوب باران) را مشکل میسازد. تجزیه و تحلیلهای آماری بر اساس روشهای تحلیل مؤلفههای اصلی (PCA) و تحلیل خوشهای (CA) نشان میدهد که تغییرات ویژگیهای خاک حتی تا حدود 40% افتراق در برخی از خصوصیات اندازهگیری شده، محدودیت ویژهای برای حضور بنه در عرصه ایجاد نمیکند. از نظر اکولوژیک Pistacia atlantica یک گیاه مشخصاً خشکیپسند است. مقاومت مطلوب این گونه (زندهمانی) در دامنه وسیعی از شرایط خاکی، مطلوبیت آن برای احیاء جنگلهای زاگرس را نشان میدهد.
نتیجهگیری: مدیریت اراضی (برنامهریزی کاربری اراضی) و چرا، به همراه عملیات آبخیزداری با حفاظت از خاک موجود، میتواند با بهبود شرایط محیطی رویشگاههای بنه، بانی حفظ و نگهداری جنگلهای زاگرس باشد.