:: جلد 2، شماره 1 - ( نشریه تولید گیاهان روغنی 1394 ) ::
جلد 2 شماره 1 صفحات 71-84 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر کاربرد کود هیومیک ‌اسید، محلول‌پاشی برگی چای‌ کمپوست و ورمی‌واش بر جذب عناصر و محتوای کلروفیل گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)
آزاده خرم قهفرخی*، اصغر رحیمی، بنیامین ترابی، شهاب مداح حسینی
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی‌عصر (عج) رفسنجان ، azadeh_khoram@yahoo.com
چکیده:   (9799 مشاهده)

تغذیه متعادل عناصر غذایی و مواد آلی از مهم‌ترین فاکتورهای مؤثر بر عملکرد گیاهان زراعی می‌باشد. هیومیک ‌اسید به‌عنوان یک اسید آلی حاصل از هوموس و سایر منابع طبیعی از طریق اثرات هورمونی سبب بهبود جذب عناصر غذایی و عملکرد دانه می‌شود. به‌منظور مطالعه و بررسی اثر کاربرد کود هیومیک ‌اسید گرانول و محلول‌پاشی برگی ورمی‌واش و چای کمپوست بر جذب عناصر، محتوای کلروفیل و عملکرد دانه در گیاه گلرنگ، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ولی‌عصر (عج) رفسنجان انجام شد. تیمارها شامل کاربرد خاکی هیومیک ‌اسید (صفر، 500، 1000 و 1500 کیلوگرم در هکتار) به‌عنوان عامل اول و محلول‌پاشی (آب مقطر به‌عنوان شاهد، ورمی‌واش 1:10، ورمی‌واش 1:20 و چای کمپوست) به‌عنوان عامل دوم بود. نتایج نشان دادند که کاربرد هیومیک ‌اسید تأثیر معنی‌داری بر محتوای عناصر روی، نیتروژن، فسفر اندام هوایی، شاخص کلروفیل و عملکرد دانه داشت. هم‌چنین محلول‌پاشی چای کمپوست محتوای عناصر روی و مس اندام هوایی، محتوای کلروفیل کل(a+b) و عملکرد دانه را به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر قرار داد. در مجموع، کاربرد کود زیستی هیومیک ‌اسید به میزان 1000 کیلوگرم در هکتار و محلول‌پاشی چای کمپوست مناسب‌ترین تیمار برای افزایش جذب عناصر غذایی، رنگ‌دانه‌های فتوسنتزی و عملکرد گیاه گلرنگ بود

واژه‌های کلیدی: رنگ‌دانه‌های فتوسنتزی، ریزمغذی، شاخص کلروفیل، عملکرد
متن کامل [PDF 195 kb]   (2932 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/18 | پذیرش: 1394/4/20 | انتشار: 1394/6/30


XML   English Abstract   Print



جلد 2، شماره 1 - ( نشریه تولید گیاهان روغنی 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها