Iranian Journal of Seed Research
پژوهشهای بذر ایران
Iranian J. Seed Res.
Agriculture
http://yujs.yu.ac.ir/jisr
1
admin
2383-1251
2383-1480
8
10.61186/yujs
14
8888
13
fa
jalali
1396
12
1
gregorian
2018
3
1
4
2
online
1
fulltext
fa
اثر روش های مختلف پرایمینگ بر قابلیت انبارداری و جوانه زنی بذر کلزا (Brassica napus) لاین کرج 3 در شرایط تنش شوری
The Effects of Different Priming Methods on the Storability and Germination under Salinity Stress in Rapeseed (Brassica napus) Line Karaj 3
فیزیولوژی بذر
Seed Physiology
پژوهشي
Research
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">در این تحقیق اثر روش­های مختلف پرایمینگ بر درصد و سرعت جوانه ­زنی کلزا در شرایط تنش شوری و تعیین قابلیت انبارداری بذرهای پرایم‏ شده مطالعه شد. به این منظور سه آزمایش به‏ صورت مجزا انجام شد که شامل آزمایش جذب آب، آزمایش اثر شوری بر جوانه ‏زنی و آزمایش قابلیت انبارداری بذرهای پرایم شده بودند. تیمارهای پرایمینگ در 5 سطح بدون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با اسید هیومیک</span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">،</span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> اسید سالیسیلیک و اسید جیبرلیک بودند.</span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> تنش شوری در چهار سطح صفر، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر </span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">اعمال شدند. قابلیت انبارداری بذر‏های پرایم‏ شده نیز طی 226 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش جذب آب نشان داد بذرهای کلزا بعد از حدود 18 ساعت جذب آب وارد فاز سوم آبنوشی شدند. نتایج آزمایش شوری نشان داد که</span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> شوری 12 دسی­ زیمنس بر متر، کمترین (3/74 درصد) و شوری صفر بیشترین (83 درصد) درصد جوانه ­زنی را </span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">داشت. </span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">سرعت جوانه‏ زنی در تمام تیمارهای پرایمینگ، بالاتر از شاهد بود به­ طوری­که پرایمینگ با اسید جیبرلیک (034/0 بر ساعت)، اسید هیومیک (036/0 بر ساعت)، اسید سالیسیلیک (027/0 بر ساعت) و هیدروپرایمینگ (036/0 بر ساعت) اختلاف معنی‏ داری با عدم پرایمینگ (019/0 بر ساعت) داشتند</span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">. </span></span></strong><strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">به ‏طور کلی در همه سطوح شوری بذرهای پرایم ‏شده جوانه‏ زنی بهتری نسبت به تیمار بدون پرایم داشتند. قابلیت انبارداری بذرهای پرایم ‏شده و بدون پرایمینگ طی زمان کاهش معنی‏ داری پیدا نکردند. در کل می‏ توان نتیجه گرفت پرایمینگ تحمل به شوری را افزایش داد و می‏ توان آن­ها را نظیر بذرهای بدون پرایمینگ نگهداری کرد.</span></span></strong></p>
<p dir="RTL"><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">جنبههای نوآوری:</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span></span></strong></p>
<ol>
<li dir="RTL" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;line-height:normal;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">در این تحقیق برای اولین بار قابلیت انبارداری بذرهای کلزای پرایمینگ شده بررسی شد.</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span></span></li>
<li dir="RTL" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;line-height:normal;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">قابلیت انبارداری بذرهای پرایمینگ شده و عدم پرایمینگ کلزا در هر زمان نمونه ‏گیری تفاوت معنی­ داری با یکدیگر نداشتند (بهاستثنای اسید هیومیک).</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span></span></li>
<li dir="RTL" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;text-align:justify;line-height:normal;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">بذرهای پرایمینگ شده کلزا در تمام سطوح شوری نسبت به شاهد جوانه ­زنی بهتری داشتند.</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span></span></li>
<li><span dir="RTL"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">تیمارهای پرایمینگ بذر با اسید جیبرلیک، اسید هیومیک و هیدروپرایمینگ نسبت به بقیه تیمارها مناسب‏ تر بودند.</span></span></span></li>
</ol>
<p style="text-align: justify;">This study was conducted to study the effects of different priming methods on germination rate and percentage under salinity stress and to determine the stability of primed seeds. In order to accomplish this, three different experiments were conducted separately, including the experiment of water uptake, the experiment of salinity stress, and the experiment of storability of primed seeds. Priming treatments were five levels of control (unprimed), hydropriming (Hyd), priming with humic acid (HA), priming with salicylic acid (SA) and priming with gibberellic acid (GA). Salinity stresses were four levels of 0, 4, 8 and 12 ds/m of NaCl. The stability of prime seeds was investigated over a period of 226 days after priming. The results of water uptake showed that rapeseeds entered into the third phase of water uptake after 18 hours of hydration. The results of the salinity experiment showed that salinity levels of 12 and 0 ds/m had the lowest (74.3 %) and highest (83 %) germination percentage, respectively. In terms of germination rate, there were significant differences between GA (0.034 h<sup>-1</sup>), HA (0.036 h<sup>-1</sup>) and Hyd (0.036 h<sup>-1</sup>) with C (0.019 h<sup>-1</sup>) and SA (0.027 h<sup>-1</sup>). Generally speaking, primed seeds germinated better than control seeds at all levels of salinity. The storability of primed seeds and control seeds had no significant decrease during storage. Finally, it was concluded that seed priming increased the tolerance to salinity stress; in terms of storability, there was no significant difference between primed seeds and primed seeds could be stored in the same way as control seeds.<br>
<br>
<strong><em>Highlights:</em></strong></p>
<ol>
<li style="text-align: justify;">At the current research, the stability of prime seeds was investigated for the first time.</li>
<li>There was no significant difference between the storability of primed seeds and control (unprimed) at each sampling time (with an exception for SA).</li>
<li>Primed seeds had better germination performance than control at the all salinity stress levels.</li>
<li style="text-align: justify;">Seed priming treatments using gibberellic acid, humic acid and hydropriming were the best compared with the other treatments.</li>
</ol>
اسید جیبرلیک, اسید سالیسیلیک, اسید هیومیک, تنش, هیدروپرایمینگ
Gibberellic acid, Humic acid, Hydropriming, Salicylic acid, Stress
79
91
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-29-1&slc_lang=fa&sid=1
Shirin
Taghi Zoghi
شیرین
تقی ذوقی
shirin.taghizoghi@ut.ac.ir
10031947532846005593
10031947532846005593
No
Aboureihan Campus University of Tehran, Pakdasht, Tehran, Iran
دانشگاه تهران
Elias
Soltani
الیاس
سلطانی
elias.soltani@ut.ac.ir
10031947532846005594
10031947532846005594
Yes
Aboureihan Campus University of Tehran, Pakdasht, Tehran, Iran
دانشگاه تهران
Iraj
Alahdadi
ایرج
اله دادی
alahdadi@ut.ac.ir
10031947532846005595
10031947532846005595
No
Aboureihan Campus University of Tehran, Pakdasht, Tehran, Iran
دانشگاه تهران
Reza
Sadeghi
رضا
صادقی
rsadeghi@ut.ac.ir
10031947532846005596
10031947532846005596
No
Aboureihan Campus University of Tehran, Pakdasht, Tehran, Iran
دانشگاه تهران