TY - JOUR JF - yu-isr JO - Iranian J. Seed Res. VL - 4 IS - 1 PY - 2017 Y1 - 2017/9/01 TI - An Investigation into the Effect of Allelopathic Potential of Achillea wilhelmsii on Germination and Growth of Hirshfeldia incana and Hordeum glaucum TT - ارزیابی توان دگرآسیبی عصاره‌ی آبی بومادران (Achillea wilhelmsii) بر جوانه‌زنی و رشد خردلی کاذب (Hirshfeldia incana) و جوی هرز وحشی (Hordeum glaucum) N2 - علف‌های هرز تهدید جدی برای کشاورزی محسوب می‌شود. استفاده از ویژگی دگرآسیبی گیاهان به‌ویژه گیاهان دارویی، نقش مهمی در مدیریت و کنترل علف‌های هرز ایفا می‌کند و می‌تواند فرصت مناسبی برای پیدایش علف‌کش‌های طبیعی و نسل جدیدی از بازدارنده‌های رشد باشد. این تحقیق به‌منظور بررسی توان دگرآسیبی عصاره آبی بومادران بر دو علف هرز خردلی کاذب و جوی هرز وحشی انجام گرفت. دو آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در دو بخش آزمایشگاهی و کشت گلدانی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل عصاره‌ی آبی اندام‌های (گل، برگ و ریشه) گیاه بومادران در 4 سطح 1، 2 و 5 درصد و شاهد (آب مقطر) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانه‌زنی جوی هرز و خردلی کاذب در تیمار شاهد به ترتیب 100 و 91 درصد بود و جوانه‌زنی آن‌ها تحت عصاره‌های برگ و گل بومادران با غلظت 5 درصد به صفر رسید. غلظت‌های بالاتر از 2 درصد عصاره‌ی بومادران سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه را در جوی هرز وحشی و خردلی کاذب به‌طور معنی‌داری نسبت به شاهد کاهش داد. بر اساس یافته‌های این تحقیق عصاره‌ی برگ و گل بومادران دارای اثر دگرآسیبی قوی بوده و جوانه‌زنی بذرهای جوی هرز وحشی و خردلی کاذب و هم‌چنین رشد آن‌ها را به میزان زیادی کاهش داد که این امر می‌تواند در تولید علف‌کش‌هایی با منشأ طبیعی مورداستفاده قرار گیرد. جنبه‌های نوآوری: عصاره آبی بومادران جوانه‌زنی و رشد جوی هرز وحشی و خردلی کاذب را به میزان زیادی کاهش می‌دهد. از عصاره آبی بومادران جهت تولید علف‌کش‌هایی با منشأ طبیعی می‌توان استفاده کرد. SP - 19 EP - 31 AU - Mohammadzadeh Nasrabad Olya, Zahra AU - Mohtadi, Ahmad AD - Yasouj University KW - Achillea wilhelmsii KW - Hordeum glaucum KW - Hirshfeldia incana KW - Natural herbicide KW - Medicinal plant UR - http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-236-fa.html DO - 10.29252/yujs.4.1.19 ER -