جلد 9، شماره 1 - ( (بهار و تابستان) 1401 )                   سال1401، جلد9 شماره 1 صفحات 161-147 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Latifinia E, Eisvand H R. (2022). Evaluation of the effect of maternal Soybean (Glycine max) nutrition on seed quality traits under accelerated aging test. Iranian J. Seed Res.. 9(1), : 9 doi:10.52547/yujs.9.1.147
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-531-fa.html
لطیفی نیا الهام، عیسوند حمیدرضا. ارزیابی اثر تغذیه گیاه مادری سویا (Glycine max) بر صفات کیفی بذر تحت آزمون پیری تسریع شده پژوهشهای بذر ایران 1401; 9 (1) :161-147 10.52547/yujs.9.1.147

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-531-fa.html


استاد دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان ، eisvand.hr@lu.ac.ir
چکیده:   (1470 مشاهده)
چکیده مبسوط
  مقدمه: ظرافت ساختاری و فیزیولوژیکی بذر سویا به عنوان یک شاخصه کیفی مهم در زراعت این گیاه شناخته می‌شود، ولی در عین حال مزمن‌ترین مشکلات کیفیت بذرسویا، کاهش کیفیت بذر طی نگهداری و پیش از کشت می‌باشد. لذا تأثیر برخی عناصر تغذیه‌ای بر پارامترهای کیفی بذر سویا تحت تنش پیری تسریع شده بررسی شد.
  مواد و روش‌ها: آزمایش طی دو سال متوالی (1398-1399) در مزارع تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی بررسی شد. تیمارهای تغذیه شامل مصرف نیتروژن و فسفر (به صورت خاک کاربرد) و آهن و مولیبدن به صورت محلول پاشی بودند. بذرها در مرحله رسیدگی برداشت شدند و وزن هزاردانه و مقاومت مکانیکی پوسته بررسی شد. پس از اعمال پیری تسریع شده بر بذرها، نشت مواد از بذر اندازه گیری و همچنین آزمون جوانه­ زنی استاندارد روی آنها اعمال شد.
 یافته‌ها: نتایج نشان داد که استفاده از عناصر غذایی بر تمامی صفات مورد مطالعه اثر معنی­داری داشت؛ اما اثر سال تنها بر وزن هزار دانه و مقاومت مکانیکی پوسته بذر معنی­ دار بود. بیشترین میزان صفات مرتبط با کیفیت بذر مربوط به تیمار کامل کودی (N-P-Fe-Mo) بود و پیری تسریع شده تأثیر منفی کمتری بر آن‌ها داشت.
نتیجه­ گیری: در بین عناصر، نیتروژن و فسفر بیشترین اثر را بر شاخص‌های جوانه­ زنی داشتند و آهن و مولیبدن در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. بذرهایی که دارای بنیه قوی بودند و تیمار کودی در آنها اعمال شده بود، کمتر تحت تأثیر پیری تسریع شده قرار گرفتند و جوانه­ زنی بهتری داشتند. هر چه بنیه بذر ضعیف‌تر، نسبت به این تنش حساس‌تر بودند.

جنبه‌های نوآوری:
  1. اثر تغذیه گیاه سویا بر صفات کیفیت بذر تحت آزمون پیری تسریع شده بررسی گردید.
  2. اثر عناصر پر مصرف و کم مصرف بر جوانه‌زنی و کیفیت بذر سویا بررسی گردید.
شماره‌ی مقاله: 9
واژه‌های کلیدی: زوال بذر، سویا، تغذیه کودی، کیفیت بذر
متن کامل [PDF 423 kb]   (561 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی بذر
دریافت: 1400/8/25 | ویرایش نهایی: 1402/12/2 | پذیرش: 1401/1/23 | انتشار الکترونیک: 1401/9/20

فهرست منابع
1. Andrade, T.C.S., Masetto,T.E., Souza, L.C.F.D. and Lopes,G.B. 2020. Is the physiological potential of oilseed rape influenced by fertilization with nitrogen and sulfur? Journal of Seed Science, 42: 1-10. [DOI:10.1590/2317-1545v42230242]
2. Balouchi, H.R., Kayednezami, R. and Bagheri, F. 2015. Effect of seed deterioration stress on germination and seedling growth indices in three cultivars of Safflower (Carthamus tinctorius L.). Journal of Plant Productions, 38(1): 27-40. [In Persin with English Summary].
3. Devaiah, S.P., Pan, X., Hong, Y., Roth, M., Welti, R. and Wang, X. 2007. Enhancing seed quality and viability by suppressing phospholipase D in Arabidopsis. The Plant Journal, 50(6): 950-970. [DOI:10.1111/j.1365-313X.2007.03103.x] [PMID]
4. FAO. 2018. World Food and Agriculture Statistical Pocketbook. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome. in http://www.fao.org/land-water/overview/en/
5. Gahangirinia,. E. Siadat. A. Sayahfar., M. 2014. Evaluation of seed germination components of mother plant under the influence of water stress and mycorrhiza and vermicompost biofertilizers in soybean. 13th Iranian Conference on Crop Science and Plant Breeding and 3rd Iranian Conference on Seed Science and Technology. Karaj. [In Persin with English Summary].
6. Hampton, J.G. and Tekrony, D.M. 1995. Handbook of vigour test methods. 3rd Edition, ISTA, Zurich. 117p.
7. Hamzei, J., Najjari, S., Sadeghi, F. and Seyedi, M. 2014. Effect of foliar application of nano-iron chelate and inoculation with mesorhizobium bacteria on root nodulation, growth and yield of chickpea under rainfed conditions. Iranian Journal Pulses Research, 5(2): 9-18. [In Persin with English Summary].
8. Heidari Sharif Abad, H., Hamidi, A., Nour Mohammadi, G. and Moghaddam, A. 2016. Effect of storage condition, initial seed moisture content and germination on soybean seed deterioration. Iranian Journal of Seed Research, 2(2): 29-45. [In Persin with English Summary].
9. Henning, A.A., Krzyzanowski, F.C., Franca Neto, J.B. and Costa, P. 2006. Technologies that add value to soybean seed. Journal Brazilian Cement Magazine. SEED News-The International Seed Magazine, 4: 17-27.
10. Johnson, E., Malhi, S., Hall, L. and Phelps, S. 2013. Effects of nitrogen fertilizer application on seed yield, N uptake, N use efficiency, and seed quality of Brassica carinata. Canadian Journal of Plant Science, 10: 73-81.
11. Kapilan, R. and Thiagarajah, M. 2015. Effect of aging on the germination characteristics and enzyme activity of sunflower seeds. International Journal of Research and Innovations in Earth Science, 2(6): 147-150.
12. Kapoor, N., Arya, A., Siddiqui, M., Amir, A. and Kumar, H. 2010. Seed deterioration in chickpea (Cicer arietinum L.) under accelerated ageing. Asian Journal of Plant Sciences, 9: 158-162. [DOI:10.3923/ajps.2010.158.162]
13. Kaouther, Z., Mariem, B.F., Fardaous, M. and Cherif, H. 2012. Impact of salt stress (NaCl) on growth, chlorophyll content and fluorescence of Tunisian cultivars of chili pepper (Capsicum frutescens L.). Journal of Stress Physiology & Biochemistry, 8(4): 236-252.
14. Khorami, A., Sinaki, J., Dehaghi, M., Rezvan, S. and Damavandi, A. 2018. Effect of nano, chemical, and biological fertilizers on the yield and quality of sesame seeds under different irrigation regimes. Journal of Crops Improvement, 20(1): 263-281. [In Persin with English Summary].
15. McDonald, M. 1999. Seed deterioration: physiology, repair and assessment. Seed Science and Technology, 27: 177-237.
16. Milani, G.L., Oliveira, J.A., Pereira, E.D.M., Carvalho, B.O., Oliveira, G.E. and Costa, R.R. 2010. Leaf application of molybdenum during soybean seed maturation. Ciência e Agrotecnologia, 34: 810-816. [DOI:10.1590/S1413-70542010000400003]
17. Moosavi, S.G., Mohamadi, O., Seghatoleslami, M. and Amiri, E. 2015. Effect of nitrogen fertilizer rates on morphological traits, yield and yield components of three cultivars of rice. Iranian Journal of Field Crops Research, 13(1): 146-52. [In Persin with English Summary].
18. Nasiri, Y., Zehtab Salmasi. S., Nasrullah Zadeh, S., Ghassemi Gholezani. K., Najafi, N. and Javanmard, A. 2013. Evaluation of foliar spray of ferrous sulfate and zinc sulfate on yield and nutrients concentration of aerial parts in German chamomile. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 23: 105-115. [In Persin with English Summary].
19. Oskouei, B. and Sheidaie, S. 2013. Study of different kinds of seed packaging and storage durations on seed vigor of Canola using electrical conductivity test. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 5: 538-543.
20. Pedersen, P. and, Lauer, J.G. 2004. Response of soybean yield components to management system and planting date. Agronomy Journal, 96(5): 72-81. [DOI:10.2134/agronj2004.1372]
21. Razaq, M., Zhang, P. and Shen, H.L. 2017. Influence of nitrogen and phosphorous on the growth and root morphology of Acer mono, PloS one, 12(2): e0171321. [DOI:10.1371/journal.pone.0171321] [PMID] [PMCID]
22. Rigo, G.A., Schuch, L.O.B. and Vargas, R. 2018. Micronutrient content and physiological quality of soybean seeds. Journal of Agricultural Science, 10: 223-230. [DOI:10.5539/jas.v10n4p223]
23. Rodrigues, M., GomesJunior, F.G. and MarcosFilho, J. 2020. Vigor-S: System for Automated Analysis of Soybean Seed Vigor. Journal of Seed Science, 42(2): 1-12. [DOI:10.1590/2317-1545v42237490]
24. Sadeghi, H., Mirshekarnejhad, B., Sheidaei, S. and Oskouei, B. 2013. Evaluation of germination traits and mechanical damage to soybean seed during processing, under standard germination, electrical conductivity and accelerated aging tests. Journal of Crops Improvement, 15: 187-199. [In Persin with English Summary].
25. Shaban, M., Ghaderifar, F., Sadeghipour, H. and Yamchi, A. 2020. Effect of artificial aging and natural storage on cation leakage and viability of Iranian chickpea (Cicer arietinum) seeds cv. Hashem. Iranian Journal of Seed Sciences and Research, 6: 441-456. [In Persin with English Summary].
26. Sheidaei, S., Abad, H.H.S., Hamidi, A., Mohammadi, G. and Moghaddam, A. 2014. Evaluation of soybean seed quality under long term storage. International Journal of Biosciences, 5: 214-219. [DOI:10.12692/ijb/5.3.214-219]
27. Sheidaei, S., Hamidi, A., Sadeghi, H., Oskouei, B. and Zare, L. 2019. Impact of storage fungi on soybean seed deterioration in different storage conditions and seed moisture content. Iranian Journal of Seed Research, 6(1): 65-76. [In Persin with English Summary]. [DOI:10.29252/yujs.6.1.65]
28. Sugiyama, A., Ueda, Y., Takase, H. and Yazaki, K. 2015. Do soybeans select specific species of Bradyrhizobium during growth? Communicative & Integrative Biology, 8(1): 1-4. [DOI:10.4161/19420889.2014.992734] [PMID] [PMCID]
29. Sveinsdóttir, H., Yan, F., Zhu, Y., PeiterVolk, T. and Schubert, S. 2009. Seed ageing-induced inhibition of germination and post-germination root growth is related to lower activity of plasma membrane H+-ATPase in maize roots. Journal of Plant Physiology, 166(2): 128-135. [DOI:10.1016/j.jplph.2008.01.012] [PMID]
30. Taylor, L., NunesNesi, A. and Parsley, K. 2010. Cytosolic pyruvate, orthophosphate dikinase functions in nitrogen remobilization during leaf senescence and limits individual seed growth and nitrogen content. The Plant Journal, 62: 641-652. [DOI:10.1111/j.1365-313X.2010.04179.x] [PMID]
31. Vaziri Kateshori,S., Daneshvar, M., Sohrabi, A., and Nazarian Firoz Abadi, F. 2013. Effects of Foliar Application of P, Zn and Fe on grain yield and yield components of chick pea. Journal of Crops Improvement, 15: 17-30. [In Persin with English Summary].
32. Walters, C., Ballesteros, D. and Vertucci,V.A. 2010. Structural mechanics of seed deterioration: standing the test of time. Plant Science, 179: 565-573. [DOI:10.1016/j.plantsci.2010.06.016]
33. Wingeyer, A.B., Amado, T.J. and PérezBidegain, M. 2015. Soil quality impacts of current South American agricultural practices. Sustainability, 7(2): 2213-2242. [DOI:10.3390/su7022213]
34. Woldesenbet, M. and Tana, T. 2014. Effect of integrated nutrient management on yield and yield components of food barley (Hordeum vulgare L.) in Kaffa Zone, Southwestern Ethiopia. Science, Technology and Arts Research Journal, 3: 34-42. [DOI:10.4314/star.v3i2.5]
35. Yadavi, A. and Yuosefpour, Z. 2015. Effect of nitrogen and phosphorus sources on soil chemical properties and elements concentration in sunflower (Helianthus annuus L.). Journal Water and Soil, 29: 210-224. [In Persin with English Summary].
36. Yang, X., Alidoust, D. and Wang, C. 2020. Effects of iron oxide nanoparticles on the mineral composition and growth of soybean (Glycine max L.) plants. Acta Physiologiae Plantarum, 42: 1-11. [DOI:10.1007/s11738-020-03104-1]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.