جلد 6، شماره 1 - ( (بهار و تابستان) 1398 )                   سال1398، جلد6 شماره 1 صفحات 32-19 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nazer M, Ehteshami S M, Salehi M, Kafighasemi A. (2019). Quantification of the Best Harvest Time of Guar (Cyamopsis tetragonoloba) Seed with High Quality in Golestan Province. Iranian J. Seed Res.. 6(1), : 2 doi:10.29252/yujs.6.1.19
URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-359-fa.html
ناظر مهسا، احتشامی سید محمدرضا، صالحی معصومه، کافی قاسمی علی. کمی کردن بهترین زمان برداشت بذر گوار (Cyamopsis tetragonoloba) با کیفیت بالا در استان گلستان پژوهشهای بذر ایران 1398; 6 (1) :32-19 10.29252/yujs.6.1.19

URL: http://yujs.yu.ac.ir/jisr/article-1-359-fa.html


دانشگاه گیلان ، smrehteshami@yahoo.com
چکیده:   (8306 مشاهده)

چکیده مبسوط
مقدمه: گوار (Cyamopsis tetragonolob) از تیره پراوانه‌واران، خانواده لگوم و گیاهی خودگرده‌افشان، بومی هند و پاکستان است. این گیاه برای رشد در مناطق خشک، کم‌آب و خاک‌های شنی سازگار می‌باشد و می‌تواند خاک‌های شور و نسبتاً قلیائی را تحمل کند. تعیین بهترین زمان برداشت بذر و هم‌زمانی آن با حداکثر کیفیت یکی از موضوعات مهم در حوزه مدیریت تولید بذر است. تغییرات کیفیت فیزیولوژیک بذر در دوره نمو تا رسیدگی بذر ایجاد می‌شود. استفاده از بذرهای با کیفیت بالا نقش مهمی در عملکرد نهایی محصولات زراعی دارد. هدف از اجرای این پژوهش تعیین مناسب‌ترین زمان برداشت بذر است، زیرا میزان رطوبت بذر در زمان برداشت یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر کیفیت بذر می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این پژوهش در تیرماه سال 1396 در ایستگاه تحقیقات عراقی محله در استان گلستان شهرستان گرگان به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل زمان برداشت بذر از پایه مادری در 6 مرحله (با رطوبت‌های متفاوت) و مکان‌های برداشت (غلاف بالا، وسط و پایین) بود به طوری‌که با شروع غلاف‌دهی به فاصله هر 7 روز یکبار بذرها از پایه مادری برداشت شدند و صفاتی مانند سرعت جوانه‌زنی، درصد جوانه‌زنی، قدرت گیاهچه، بنیه گیاهچه، میزان رطوبت بذر و میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز بذر محاسبه گردید. در این تحقیق برای بررسی روند تغییرات درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، شاخص قدرت گیاهچه و شاخص بنیه در طول رسیدگی بذر روی گیاه گوار از مدل لجستیک استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که این فرضیه مبنی بر این که بذرها در زمان پایان دوره پر شدن بذر به حداکثر کیفیت خود می‌رسند، صحیح است و می‌توان بیان کرد که بذرهای گوار در رطوبت 30 و 14 درصد، اواخر دوره پر شدن بذر بیشترین کیفیت را دارا بودند. به طور کلی، نتایج حاصل از تحقیق حاضر تایید می‌کند که مراحل نمو و رسیدگی بذر گوار روی پایه مادری، کیفیت آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در مراحل اولیه رشد (رطوبت 85، 80 و 62 درصد) به دلیل نارس بودن و عدم تشکیل ساختارهای ضروری بذر، مقدار صفات کیفی درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، قدرت گیاهچه و شاخص بنیه پایین بود و با تکامل ساختارهای ضروری و کاهش رطوبت بذر (58، 30 و 14 درصد) مقدار صفات کیفی ذکر شده افزایش یافت.
نتیجه‌گیری: در کل می‌توان نتیجه گرفت که بهترین تاریخ برداشت بذرهای گوار در استان گلستان با بیشترین کیفیت، زمان رسیدن رطوبت بذری به 14 درصد یا 100 روز پس از کاشت است و بهترین مکان برای غلاف گیری با بیشترین کیفیت، غلاف‌های تشکیل شده در پائین بوته است.

جنبه‌های نوآوری:
 1- بررسی صفات کیفی بذر گوار روی بوته مادری طی دوره پرشدن دانه
 2- تعیین بهترین زمان برداشت و انطباق آن با بیشترین کیفیت بذر گوار
شماره‌ی مقاله: 2
متن کامل [PDF 448 kb]   (1546 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی بذر
دریافت: 1397/4/13 | ویرایش نهایی: 1399/12/23 | پذیرش: 1397/9/3 | انتشار الکترونیک: 1398/7/7

فهرست منابع
1. Abdual-baki, A.A., and Anderson, J.D. 1973. Relationship between decarboxilation of glutamic acid and vigour in soybean seed. Crop Science, 13: 222-226. [DOI:10.2135/cropsci1973.0011183X001300020023x]
2. Arabameri, R. 2008. Predicting kernel number and biomass retranslocation in wheat (Triticum aestivum L.). The thesis of M.Sc. Gorgan University Agriculture Science Natural Resources 89 p. [In Persian with English Summary].
3. Ashraf, M., and Foolad, R.M. 2005. Pre-sowing seed treatment-a shot gun approach to improve germination, plant growth and crop yield under saline and non-saline conditions. Advances In Agronomy, 88: 223-271. [DOI:10.1016/S0065-2113(05)88006-X]
4. Ashraf, M.Y., Akhtar, K., Sarwar, G., and Ashraf, M. 2002. Evaluation of arid and semi-aridecotypes of guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) for salinity (NaCl) tolerance. Journal of Arid Environments, 52: 473-482. [DOI:10.1006/jare.2002.1017]
5. Berti, M.T., Burton, L. and Manthey, L.K. 2007. Seed physiological maturity in Cuphea. Industrial Crops and Products, 25: 190-201. [DOI:10.1016/j.indcrop.2006.09.003]
6. Coolbear, P. 1995. Mechanisms of seed deterioration, in seed quality: Basic mechanisms and agricultural implications, Basra, A.S. (ed.). Howorth Press Inc. 223-227.
7. Deka, K.K., Das, M.R., Bora, P., and Mazumder, N. 2015. Effect of sowing dates and spacing on growth and yield of cluster bean (Cyamopsis tetragonoloba) in subtropical climate of Assam, India. Indian Journal of Agricultural Research, 49(3): 250-254. [DOI:10.5958/0976-058X.2015.00039.6]
8. Eldirany, A.A., Mohamed-Nour, A.A., Khadir, K.E., Gadeen, K.A., and Ibrahim, M.A. 2015. Physicochemical and Functional properties of Four new genotypes of guar gum (Cyamopsis tetregonoloba L.). American Journal of Food Science and Health, 1(2): 43-50.
9. Ellis, R.H., and E.H. Roberts. 1980. Towards rational basis for testing seed quality, Hebblethwaite, P. D. (Ed.), Seed Production, Butterworths, London. 605-635
10. Eskandari, H., Hamid, A., and Alizadeh, A. 2015. Development and maturation of sesame (Sesamum indicum) seeds under different water regimes. Seed Science and Technology, 43(2): 1-4. [DOI:10.15258/sst.2015.43.2.03]
11. Eskandari. H. 2012. Seed quality changes in cowpea (Vigna sinensis) during seed development and maturation. Seed Science and Technology, 40: 108-112. [DOI:10.15258/sst.2012.40.1.12]
12. Fenner, M.1991. The effects of the parent environment on seed germinability. Seed Science Research, 1: 75-84. [DOI:10.1017/S0960258500000696]
13. Gendy, A.S.H., Said-Al Ahl, H.A.H., Mahmoud, A.A. and Mohamed, H.F.Y. 2013. Effect of nitrogen sources, biofertilizers and their interaction on the growth, seed yield and chemical composition of guar plants. Life Science Journal, 10(3): 56-63.
14. Ghaderifar, F., and Soltani, E. 2010. Seed control and certification. The Publications University of Mashhad. 200 p.
15. Ghasemi-Golezani, K., and Mazloomi-Oskooyi, R. 2008. Effect of water supply on seed quality development in common been. International Journal of Plant Production, 2: 117-124.
16. Ghasemi-Golezani, K., Nasrollah-Zadeh, S., Rahimzadeh-Khoie, F. and Moghaddam, M. 1996. Evaluation of seed vigor of wheat during different maturation stages under irrigated and dry land farming. Journal of Agricultural Science, 6: 99-112. [In Persian with English Summary].
17. Ghasemi-Golezani, K., Tajbakhsh, Z., and Raey, Y. 2011. Seed development and quality in maize cultivars. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 39(1): 178-182. [DOI:10.15835/nbha3915713]
18. Gresta, F., Sortino, O., Santonoceto, C., Issi, L., Formantici, C., and Galante, Y. 2013. Effects of sowing times on seed yield, protein and Galactomannans content of four varieties of guar (Cyamopsiste tragonoloba L.) in a Mediterranean environment. Industrial Crop and Products, 41: 46-52. [DOI:10.1016/j.indcrop.2012.04.007]
19. Harington, J.F. 1972. Seed storage and longevity. In: Kozlowski, T. (ed.) Seed Biology, Academic Press, New York. 145-245. [DOI:10.1016/B978-0-12-395605-7.50009-0]
20. Illipronti, R.A., Lommen, W.J.M., Langerak, C.J., and Struik, P.C. 2000. Time of pod and seed position on the plant contribute to variation in quality of seed within soybean seed lots. Netherlands Journal of Agricultural Science, 48(2): 163-180. [DOI:10.1016/S1573-5214(00)80012-3]
21. International Seed Test Association. 2009. International Rules for Seed Testing. Bassersdorf, Switzerland.
22. International Seed Test Association. 2015. ISTA handbook on moisture determination. International Seed Testing Association.
23. Jahan, I., Rauf, A., and Anis, M. 2015. Effects of wokozim organic fertilizers on germination of guar. International Journal of Biological Research, 3(1): 31-34.
24. Khan, A.A. 1971. Cytokinins: Permissive role in seed germination. Seed Science, 171: 853-859. [DOI:10.1126/science.171.3974.853] [PMID]
25. Knittle, K.H., and Burris, J.S. 1976. Effect of kernel maturation on subsequent seedling vigor in maize. Crop Science, 16(6): 851-885. [DOI:10.2135/cropsci1976.0011183X001600060030x]
26. Lemak, B.M., Gibson, L.R., Knapp, A.D., Dixon, P. M., Moore, K. J., and Hintz, R. 2003. Maximizing seed production in eastern Gama grass. Agronomy Journal, 95(4): 863-869. https://doi.org/10.2134/agronj2003.8630 [DOI:10.2134/agronj2003.0863]
27. Muasya, R.M., Lommen, W.J.M., and Struik, P.C. 2002. Differences in development of common bean (Phaseolus vulgaris) crops and pod fractions within a crop II. Seed viability and vigour. Field Crops Research, 75(1): 79-89. https://doi.org/10.1016/S0378-4290(02)00014-X [DOI:10.1016/S0378-4290(02)00013-8]
28. Orzeszko, R.A., and Podlaski, S. 2003. The effect of sugar beet seed treatments on their vigour. Plant, Soil and Environment, 49(6): 249-2540. [DOI:10.17221/4121-PSE]
29. Rasyad, D.A., Van Sanford, D.A., and Tekrony, D.M. 1990. Changes in seed viability and vigour during wheat seed maturation. Seed Science and Technology, 18: 259-267.
30. Sanhewe, A.J., and Ellis, R.H. 1996. Seed development and maturation in Phaseolus vulgaris: Ability to germinate and to tolerate desiccation. Journal of Experimental Botany, 47(7): 949-958. [DOI:10.1093/jxb/47.7.949]
31. Santiveri, F., Royo. C., and Romagosa, I. 2002. Pattern of grain filling of spring and winter hexaploid triticales. European Journal of Agronomy, 16(3): 219-230. [DOI:10.1016/S1161-0301(01)00127-7]
32. Seidsharifi, R., Farzaneh, S., and Saednia, V. 2008. The effects of ZnSo4 on growth analysis, yield and the amount of protein and zinc in different wheat cultivars. Iranian Journal of Biology, 21: 676-691. ]In Persian with English Summary[.
33. Seidsharifi, R., Javanshir, A., Shakiba, M., Ghasemi-galaazani, K., Mohamadi, K., and Seidsharifi, R. 2006. Effects of sorghum densities and different interference periods on corn growth analysis. Biaban Desert Journal, 11: 143-157.
34. Soltani, A. 2006. Re-consideration of Application of Statistical Methods in Agricultural Researches. Mashhad Jihad-e-Daneshgahi Press, 74 p.
35. Soltani, A., Zeinali, E., Galeshi, S., and Latifi, N. 2001. Genetic variation for and inter relationships among seed vigor traits in wheat from the Caspian Sea Coast of Iran. Seed Science and Technology, 29: 653-662.
36. Sultan, M., Yousaf, M.N., Rabbani, M.A., Shinwari, Z.K., and Masood, M.S. 2012. Phenotypic divergence in guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) landrace genotypes of Pakistan. Pakistan Journal of Botany, 44: 203-210.
37. Timmermans, B.G.H., Vos, J., Van Nieuwburg, J., Stomph, T.J., and van der Putten, P.E.L. 2007. Germination rates of Solanum sisymbriifolium: temperature response models, effects of temperature fluctuations and soil water potential. Seed Science Research, 17: 221-231. [DOI:10.1017/S0960258507785628]
38. Wang, Y., Mu, C., Hou, Y., and Li, X. 2008. Optimum harvest time of Vicia craccain relation to high seed quality during pod development. Crop Science, 48: 709-715. [DOI:10.2135/cropsci2007.04.0211sc]
39. Worthington, V. 1993. Worthington Enzyme Manual: enzymes and related biochemicals. New Jersey: Worthington Bio-chemical Corporation; P. 77-80.
40. Yin, X., Gouadrian, J., Latinga, E.A., Vos, J., and Spiertz, J.H. 2003. A flexible sigmoid growth function of determinate growth. Annals of Botany, 91: 361-371. [DOI:10.1093/aob/mcg029] [PMID] [PMCID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهشهای بذر ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Seed Research

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.